Bantuan antarabangsa tangani COVID-19 tiba di India

30

27 APRIL: Bekalan perubatan kecemasan pertama yang disalurkan negara luar kepada India, tiba hari ini bagi membantu menjayakan kempen global untuk menghentikan gelombang COVID-19 yang semakin teruk.

Jurucakap Kementerian Luar India, Arindam Bagchi, berkata bekalan terdiri daripada peti ventilator dan pemampat oksigen dari United Kingdom (UK) itu dibawa turun di lapangan terbang di New Delhi.

“Kerjasama antarabangsa sedang berjalan,” katanya menerusi ciapan di Twitter.

Dalam pada itu, Amerika Syarikat (AS) berjanji untuk mengeksport jutaan dos vaksin AstraZeneca ke India.

Jerman dan Kanada pula memaklumkan akan memberi sokongan, selain Perancis memberitahu bakal menghantar lapan unit mesin penghasilan oksigen, bekas oksigen serta alat pernafasan ke India.

Jangkitan dan kadar kematian di India meningkat dengan sangat cepat, menyebabkan hospital dibanjiri pesakit.

Keadaan itu berbeza dengan beberapa negara Barat apabila sekatan mula dilonggarkan termasuk menarik balik sekatan selepas kadar kemajuan suntikan vaksin meningkat.

Manakala Itali yang menjadi negara Eropah pertama dilanda pandemik pada awal tahun 2020 dan masih menjadi antara negara paling teruk terjejas, menyaksikan bar, restoran, pawagam serta dewan konsert dibuka semula, semalam.

Selepas berbulan-bulan sekatan mula dikenakan bagi mengawal gelombang kedua dan ketiga COVID-19, Itali berharap pelonggaran itu akan menandakan permulaan baharu, umpamanya bagi meraikan musim panas, seperti biasa tanpa masalah.

Di tempat lain di ibu negara Itali, gambar disiarkan agensi berita antarabangsa, AFP menunjukkan api marak melitupi hampir keseluruhan pusat pembakaran tempat mangsa COVID-19 diatur secara giliran untuk dibakar.

Kebanyakan tanah perkuburan di negara itu juga dipenuhi liang kubur menanti mayat mangsa coronavirus yang dihantar setiap masa.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.