Jenaka rogol memalukan institusi guru-Mahdzir

77

26 APRIL: Bekas Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid menyifatkan tindakan seorang guru lelaki yang didakwa membuat lawak rogol ketika sesi pengajaran dan pembelajaran (PdP) di dalam kelas, sebagai tidak profesional serta memalukan institusi keguruan di negara ini.

Beliau berkata, justeru Kementerian Pendidikan (KPM) perlu mengambil melakukan siasatan segera dan mengenakan tindakan tegas ke atas guru terbabit jika terbukti dakwaan itu berlaku.

Katanyq, kejadian itu juga tidak boleh dianggap terpencil kerana membabitkan imej pendidik.

“Sebagai bekas Pengetua sekolah dan juga bekas Menteri Pendidikan, saya merasakan perkara ini memalukan institusi keguruan di negara Malaysia.

“Dalam apa jua situasi sekalipun, perkara terbabit tidak seharusnya dijadikan sebagai bahan untuk berlawak kerana rogol itu sendiri adalah perbuatan jenayah yang sama sekali tidak wajar dipromosikan lebih-lebih lagi seorang bernama guru,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Ahli Parlimen Padang Terap itu berkata, sepatutnya  seorang guru mendidik anak muridnya menjauhi jenayah rogol dan bukannya dijadikan sebagai bahan satira atau jenaka.

“Bagi saya, ini juga berkaitan dengan akhlak seorang guru dan kita bukan nak mengambil pendekatan menghukum akhlak keseluruhan guru di Malaysia, tetapi kesedaran mengenai batasan percakapan perlu ada dalam diri setiap guru.

“Batasan ini diperlukan agar semua anak murid di dalam kelas tidak merasa terganggu emosi mereka dengan akhlak dan perlakuan guru mereka, malah ini bagi saya amat penting untuk kita faham,” katanya.

Jumaat lalu, seorang pelajar perempuan di sebuah sekolah di Kuala Selangor mendakwa, seorang guru lelaki membuat jenaka mengenai rogol ketika dalam kelas.

Pelajar itu berkata, guru terbabit bercakap mengenai jenayah rogol berkenaan ketika membincangkan tentang gangguan seksual semasa kelas Pendidikan Jasmani dan Kesihatan. – Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.