Polis Kedah terima 30 kereta baharu

36

25 APRIL: Polis Kedah, hari ini menerima 30 buah Toyota Hilux GS-Cargo Single Cab 2.4 (MT) bagi menggantikan kenderaan melebihi usia bagi digunakan dalam operasi harian membabitkan pelbagai tugas rasmi di negeri itu.

Pengarah Jabatan Logistik dan Teknologi Polis Diraja Malaysia (PDRM), Datuk Seri Mazlan Lazim, berkata 28 buah kenderaan baharu itu akan digunakan kontinjen Kedah, manakala sebuah untuk kegunaan Pusat Latihan Polis (PULAPOL) Langkawi dan sebuah diserahkan kepada Markas Operasi Pasukan Polis Marin Langkawi.

“Kenderaan ini adalah untuk penugasan sekatan jalan raya, Light Strike Force (LSF), membawa mayat, mengangkut barang, aset untuk mencegah perhimpunan dan lain-lain.

“Setiap kenderaan ini juga dibekalkan beberapa kelengkapan, termasuk dua unit bracket senjata, perakam digital, beg peralatan.

“Kenderaan ini dapat membawa 10 orang penumpang pada satu-satu masa,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kedah, hari ini.

Mazlan berkata, kenderaan diperoleh polis Kedah itu adalah sebahagian daripada 400 diterima Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi kegunaan seluruh negara dan berharap akan memberikan manfaat kepada semua kontinjen dalam melakukan penugasan harian.

Katanya, PDRM juga bakal menerima 240 van pada Jun ini yang akan digunakan untuk membawa anggota melakukan penugasan harian dan agihan dilakukan secara berperingkat.

Setakat ini, katanya, kenderaan dimiliki PDRM adalah sebanyak 27,307 buah dan daripada jumlah tersebut 18,279 sudah melebihi had usia serta akan ditukar dari semasa ke semasa.

Sementara itu, Ketua Polis Kedah, Datuk Hasanuddin Hassan berkata, aset baharu itu diyakini akan terus meningkatkan keyakinan masyarakat terhadap tugas harian dilakukan oleh polis.

Menurutnya, banyak kenderaan digunakan Polis Kontinjen Kedah sudah melebihi had usianya dan memberi risiko kepada keselamatan dan imej pasukan.

“Kita tak mahu sebagai contohnya, apabila polis pergi ke kawasan jenayah kenderaan dibawa tidak boleh dihidupkan.

“Ini akan memberi gambaran tidak baik kepada masyarakat,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.