Penjawat awam Sabah terima bantuan khas Aidilfitri

20

 23 APRIL : Kerajaan Negeri Sabah mengumumkan pemberian Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri sebanyak RM500 kepada 20,269 penjawat awam di negeri tersebut.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor berkata pesara awam negeri turut menerima bayaran khas sebanyak RM250 dan kedua-dua bantuan ini akan dibayar pada 7 Mei depan.

Menurut beliau, kerajaan negeri Sabah bersetuju memberi bantuan khas itu kepada semua penjawat awam negeri bagi Gred 54 dan ke bawah termasuk mereka di Pihak Berkuasa Berkanun Negeri dan Pihak Berkuasa Tempatan Negeri.

“Kerajaan negeri menyambut baik keputusan bayaran Bantuan Khas Kewangan sempena Aidilfitri yang dibuat melalui kenyataan media Perdana Menteri pada 22 April lalu.

“Selaras dengan pengumuman itu, kerajaan negeri bersetuju memberi bantuan khas sebanyak RM500 kepada semua penjawat awam negeri ini,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini.

Menerusi kenyataan sama, Hajiji memberitahu, pemberian itu juga sebagai menghargai pengorbanan penjawat awam yang melaksanakan tanggungjawab menyampaikan perkhidmatan kepada rakyat terutama ketika menghadapi Covid-19 di Sabah.

“Pembayaran bagi bantuan ini akan dibuat bersama pembayaran gaji bulan Mei,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.