Tun M ada agenda peribadi desak Agong tamat darurat

61

22 APR: Tindakan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan beberapa pemimpin pembangkang menghantar memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong supaya baginda segera menamat darurat adalah demi kepentingan peribadi dan kelangsungan politiknya bukan untuk rakyat dan negara.

Setiausaha Agung Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Datuk Seri Hamzah Zainuddin, berkata sebagai bekas Perdana Menteri, Dr Mahathir sepatutnya tahu bahawa tindakan kerajaan Perikatan Nasional (PN) menguatkuasakan proklamasi darurat sekarang adalah demi menyelamatan nyawa rakyat dan ekonomi negara.

“Tun Dr Mahathir sepatutnya bersama-sama bertanggungjawab membantu kerajaan PN melandaikan angka jangkitan Covid-19, bukannya terus menekan Agong untuk membatalkan darurat.

“Ini orang tak faham (Mahathir dan sekutunya), jika tiada darurat, mungkin kita tak dapat turunkan angka secepat mungkin,” katanya yang juga Menteri Dalam Negeri ketika ditemui pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Bersama Pengurusan Pekerja Asing di Putrajaya, hari ini.

Menurutnya, Dr Mahathir dan rakan-rakan beliau menghaantar memorandum ke Istana itu adalah hak mereka tetapi sama ada diterima atau tidak itu bab lain.

“Bagi saya, dia pernah jadi perdana menteri dan dia tahu segala apa yang kita lakukan ini adalah untuk kepentingan rakyat dan negara

“Dia sendiri sudah dapat vaksin,” katanya.

Pada Selasa lalu, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, Presiden Amanah, Mohamad Sabu dan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abd Samad hadir ke Istana Negara bagi membuat permohonan menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bagi merayu perkenan Al-Sultan Abdullah menamatkan darurat yang diisytiharkan baginda Januari lalu, pada kadar segera.

Berikutan itu, Khalid hari ini mengesahkan Yang di-Pertuan Agong berkenan menerima menghadap Jawatankuasa Merayu Penamatan Proklamasi Darurat.

Bagaimanapun, Khalid yang juga Pengerusi jawatankuasa itu berkata, tarikh dan masa menghadap baginda bagi penyerahan petisyen merayu supaya darurat ditamatkan seperti diusulkan dalam memorandum dihantar kelmarin, belum ditetapkan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.