Tidak benar wujud arahan Like, Share media sosial menteri

96

21 APRIL : Dakwaan kakitangan Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) diminta like serta mengikuti akaun media sosial menterinya, Datuk Saifuddin Abdullah dan timbalannya tidak benar sama sekali.

KKMM menerusi kenyataan ringkas memaklumkan, tiada sebarang arahan dikeluarkan oleh Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Indera Mahkota berkaitan perkara tersebut.

“Kementerian ini juga sentiasa menggalakkan penyertaan kakitangannya dalam bersama-sama menyokong hebahan maklumat kepada khalayak termasuk melalui platform media sosial,” kata kenyataan itu hari ini.

Terdahulu, satu tangkap layar didakwa merupakan arahan kepada kakitangan KKMM, termasuk di jabatan dan agensi, supaya like dan mengikuti akaun media sosial Saifuddin yang tular di media sosial sejak malam tadi.

Pekerja awam kementerian itu juga dikatakan diminta untuk mengikuti akaun media Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Zahidi Zainul Abidin, selain akaun media sosial KKMM.

Dalam tangkap layar itu, permintaan itu dikatakan dibuat oleh Unit Komunikasi Korporat yang dipertanggungjawabkan untuk melaksanakan pemantauan aktiviti like dan follow akaun media sosial KKMM.

Terdahulu, sumber dalaman kementerian itu ada memaklumkan bawa permintaan tersebut dikeluarkan kira-kira sebulan lalu yang menyebabkan ramai yang bengang dan pelik dengan permintaan itu.

“Permintaan itu untuk memastikan keberkesanan program kementerian disampaikan kepada rakyat,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.