Masjid dikompaun RM10,000 gagal patuhi SOP

399

21 APRIL: Notis kompaun sebanyak RM10,000 dikenakan terhadap Masjid Sri Maulana, Taman Sri Maulana, Pekan, Pahang semalam selepas gagal menyediakan kod QR MySejahtera dan buku pendaftaran pelanggan.

Pengarah Kesihatan Pahang, Datuk Dr Bahari Che Awang Ngah mengesahkan perkara itu yang tular di media sosial dan menjelaskan kompaun dikeluarkan berikutan masjid itu tidak mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

“Kompaun dikeluarkan ini agar masjid lain mengambil iktibar. Bayaran boleh dibuat oleh pihak masjid dengan pengurangan sebanyak 50 peratus,” katanya dalam kenyataan kepada media, hari ini.

Sementara itu, Exco Hal Ehwal Agama Islam dan Pendidikan negeri, Datuk Seri Syed Ibrahim Syed Ahmad berkata, pihaknya telah meminta Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) melakukan pemantauan berterusan di masjid dan surau negeri ini.

“Kita telah meminta penguat kuasa JAIP memastikan pengimbas kod bar dapat dipamerkan dan diguna setiap individu yang datang ke masjid.

“Mungkin ada berlaku kekhilafan oleh ahli jemaah atau pengurusan, perkara itu di luar jangkaan kita,” ujarnya.

Hari ini, tular di media sosial Pengerusi Jawatankuasa Masjid Sri Maulana dikompaun sebanyak RM10,000 kerana didakwa tidak menyediakan kod QR MySejahtera dan buku pendaftaran nama jemaah semasa pemeriksaan dijalankan 11 pagi semalam.

Pembayaran kompaun itu perlu dijelaskan dalam tempoh 14 hari daripada tarikh kompaun dikeluarkan.

Difahamkan, pihak masjid berkenaan sudah membuat bayaran kompaun itu dengan menerima diskaun sebanyak 50 peratus.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.