COVID-19 :Tidak patuh SOP punca kes meningkat semula

949

19 APRIL: Peningkatan semula kes jangkitan COVID-19 di Malaysia sejak awal tahun ini walaupun darurat dilaksanakan, bukan indikator untuk mendakwa kerajaan gagal dalam menangani situasi pandemik itu.

Ketua Unit Kawalan Infeksi Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM), Dr Sharifah Azura Salleh, berkata pelaksanaan darurat itu hanya sebagai langkah kawalan dan pencegahan diambil kerajaan untuk cuba membantu mengurangkan kes jangkitan COVID-19 di negara ini.

Tegasnya, punca utama kenaikan kes pandemik itu adalah disebabkan masyarakat Malaysia yang tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) secara konsisten.

“Jika kita nak kata apa langkah dilakukan kerajaan kini, antaranya beri kebenaran rentas negeri dan darurat semua itu sebagai tidak berjaya membendung COVID-19, memang bukan begitu kerana tujuan pelaksanaannya adalah bagi membantu mengurangkan kes dengan kerjasama rakyat, sebelum pandemik ini dihentikan.

“Tetapi saya tengok kes semakin naik dan situasi ini sebab masyarakat kita tidak mematuhi SOP dan itu adalah punca utama peningkatan,” katanya ketika dihubungi PN BBC Portal.

Dr Sharifah Azura

Dr Sharifah Azura berkata, bukti masyarakat ingkar SOP boleh dilihat apabila menghadiri penganjuran majlis keraian tanpa menitikberatkan peraturan ditetapkan pihak berkuasa.

Katanya, masyarakat harus memahami SOP asas pencegahan COVID-19 berkonsepkan 3W dan 3C ditekankan Kementerian Kesihatan (KKM) adalah cara terbaik untuk memutuskan rantaian serta menghentikan pandemik terbabit.

“Bukan hanya untuk COVID-19, malah SOP sama digunapakai untuk menghentikan penularan apa sahaja virus penyakit berjangkit,” katanya.

Menurut Dr Sharifah Azura, faktor ‘perasaan selamat’ dalam diri apabila bertemu, bersalam dan berpeluk dengan ahli keluarga atau rakan rapat kerana beranggapan tidak mungkin akan dijangkiti COVID-19, turut menjadi punca penularan meluas serta risiko kewujudan kluster.

Pakar Mikrobiologi Perubatan itu juga berkata, masyarakat mesti membiasakan normal baharu dalam kehidupan dengan menjadikan amalan SOP sebagai habit sepanjang masa, termasuk seperti di bazar Ramadan yang kini beroperasi di seluruh negara, terutama penjarakan fizikal dan amalan membasuh tangan, bukan hanya bergantung kepada usaha kerajaan.

“Apa kerajaan dan pihak berkuasa buat bagi mengekang penularan COVID-19, antaranya halangan merentas negeri dan darurat, kesannya sedikit sahaja, tetapi impak paling besar untuk menjayakan misi menghentikan pandemik ini adalah peranan diri sendiri ,” katanya.

Ditanya adakah tempat tumpuan masyarakat, contohnya bazar Ramadan, perlu ditutup, Dr Sharifah Azura berpendapat tindakan itu tidak perlu dilakukan memandangkannya adalah keperluan harian, sama juga seperti kedai, sekolah dan sektor pekerjaan.

Bagaimanapun, katanya, pemantauan konsisten perlu dilakukan pihak berkuasa kerana kebanyakan pengunjung dan pengendali bazar Ramadan masih leka untuk mematuhi peraturan ditetapkan, tetapi disebabkan kekangan dihadapi KKM daripada segi kekurangan kakitangan, masyarakat harus sama-sama memainkan peranan.

Sekiranya masyarakat masih mengetepikan kepentingan SOP, katanya, jumlah kes akan semakin tinggi, penularan berlarutan dan perancangan kerajaan untuk menamatkan ‘penderitaan rakyat’ daripada COVID-19 tidak dapat direalisasikan.

“Jika masyarakat mematuhi SOP dan ditambah pengambilan suntikan vaksin di bawah Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) yang kedua-duanya berfungsi memutuskan rantaian jangkitan, pandemik ini boleh dihentikan lebih mudah serta cepat,” katanya. – Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.