Ingenuity berjaya diterbangkan setinggi tiga meter di Marikh

37

20 APRIL: Selepas dirancang sejak enam tahun lalu, misi menerbangkan helikopter mini, Ingenuity di Marith akhirnya menjadi kenyataan apabila kenderaan itu berjaya diterbangkan setinggi tiga meter di planet berkenaan, semalam.

Kejayaan itu, sekali gus mencipta sejarah kerana menyaksikan sebuah helikopter diterbangkan di planet angkasa lepas.

Helikopter seberat 1.8 kilogram itu terbang selama 39.1 saat, manakala data dan imej dirakamkannya dihantar ke atena Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Kebangsaan yang terletak sejauh 278 juta kilometer di Bumi.

Pasukan Ingenuity di Makmal Perejangan Jet di California Selatan, Amerika Syarikat (AS), mengesahkan kejayaan penerbangan helikopter itu.

Sebelum ini, helikopter berkenaan diletakkan di atas kenderaan robotik Perseverance yang mendarat di Marikh pada 16 Februari lalu.

Perseverance tiba di planet itu, selepas berlepas dari Stesen Tentera Udara Cape Canaveral, Florida, AS dengan roket Atlas V-541, pada 30 Julai tahun lalu.

Selain itu, laporan portal berita antarabangsa, AFP, menyatakan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA), sepatutnya menerbangkan Ingenuity pada 11 April lalu.

Namun, perancangan itu ditangguhkan ekoran masalah perisian dikesan berlaku ketika ujian dijalankan terhadap rotor helikopter terbabit, sebelum berjaya diselesaikan.

Pasukan Ingenuity akan terus menerima dan menganalisis data dihantar helikopter itu, selain merancang misi bagi melakukan penerbangan kedua pada 22 April ini.

Sementara itu, misi kenderaan robotik Perseverance itu dilaksanakan adalah bagi mencari tanda kehidupan organisma halus atau mikrob di Marikh.

Ekoran Marikh terletak terlalu jauh dari Bumi, helikopter itu juga tidak boleh dipandu manusia, sebaliknya dikendalikan menggunakan sistem dibangunkan pasukan Ingenuity.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.