Tanah perkuburan bukan Islam jadi lokasi ponteng puasa

82

14 APRIL: Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) sudah mengenal pasti lokasi tumpuan dan kaedah umat Islam yang ponteng puasa di bulan Ramadan atau ‘geng plastik hitam’ di negeri itu, sebagai usaha membanteras sikap terbabit.

Pengarah JAIP, Datuk Dr Zul­kifli Ali, berkata, antara lokasi dikenal pasti itu adalah di kantin kilang papan, kedai snuker, kawa­san perindustrian, kedai makan bukan Islam dan kedai yang membuka pintu belakang.

“Pihak JAIP akan terus melakukan pemantauan bagi mengenalpasti mereka yang didapati tidak menghormati bulan Ramadan seperti makan dan minum secara terbuka,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Di Terengganu, pihak berkuasa agamanya mengenal pasti 30 lokasi panas di negeri itu yang menjadi tumpuan ‘geng plastik hitam’.

Jurucakap Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) berkata, berdasarkan pemantauan, lokasi panas bukan sahaja tertumpu di kedai makan, restoran dan gerai, tetapi juga tanah perkuburan bukan Islam.

Justeru, katanya, JHEAT akan menggerakkan anggota penguatkuasanya untuk membuat pemantauan.

“Peniaga makanan di Terengganu juga dilarang membuka operasi sebelum jam 3 petang,” katanya.

Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kedah (JHEAIK) pula mengenal pasti 71 lokasi ‘geng plastik hitam’ ponteng puasa, termasuk peniaga yang menjual makanan berbungkus dari but kereta di negeri itu.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Penguat Kuasa JHEAIK, Syeikh Radzi Abdul Mutalib, berkata ada premis, termasuk kedai bukan Islam didapati menjual lauk diletakkan peniaga Islam.

Katanya, ada juga kedai makan yang nampak tutup, tetapi sebenarnya membuka pintu belakang premis untuk menerima pelanggan tetapnya.

Sementara itu, Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ) sudah mengenal pasti kedai-kedai yang sering dijadikan ‘transit’ untuk kumpulan itu.

Pengerusi Jawatankuasa Agama Islam Negeri Johor, Tosrin Jarvanti, berkata walaupun JAINJ tidak merancang meneruskan tradisi mengangkut umat Islam yang tidak berpuasa dengan menggunakan van jenazah pada Ramadan tahun ini bagi menjaga aib mereka yang ditangkap, tindakan tetap akan dikenakan.

“Pihak JAINJ sudah mengenal pasti kedai-kedai yang sering dijadikan persinggahan untuk mereka yang tidak berpuasa ini makan atau mendapatkan makanan.

“Tindakan undang-undang akan dikenakan terhadap umat Islam di negeri ini yang ditangkap kerana tidak berpuasa,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.