Kerjasama PKR-UMNO perlu dapat restu Majlis Presiden PH

17

13 APRIL : Sebarang bentuk kerjasama yang mahu diwujudkan oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR) bersama UMNO perlu dibincangkan dan mendapat persetujuan menerusi Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH).

Setiausaha Organisasi Kebangsaan DAP, Anthony Loke Siew Fook berkata, sehingga kini perkara tersebut belum ditimbulkan oleh PKR.

“Itu (kerjasama PKR dan UMNO) belum timbul lagi sebab kalau ada, kena bincang dan dilaporkan di Majlis Presiden PH,” katanya kepada media selepas program bual bicara Minda TV: Bicara Tokoh ‘Malaysia: Di mana & ke Mana Kita’ anjuran Majlis Profesor Negara (MPN), hari ini.

Dalam pada itu, ditanya mengenai rakaman audio tular yang didakwa perbualan antara Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dengan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, beliau menegaskan DAP berpegang kepada prinsip kepercayaan.

Pada masa sama, beliau memberitahu, DAP secara jelas telah menyatakan prinsip berhubung isu kerjasama pihak lain dalam PH yang menggariskan syarat tertentu.

“Anwar sudah nafi secara terbuka dan kita terima jawapan itu dengan prinsip kepercayaan terhadap Anwar.

“Kita tidak boleh memasukkan pemimpin kleptokrat, yang disabitkan kesalahan dari segi rasuah dan sebagainya. Ada garis merah di situ dan saya cukup yakin ia difahami oleh Anwar,” katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai pandangan bahawa PH dan UMNO mampu memperoleh separuh daripada kerusi majoriti jika bekerjasama dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang, beliau berkata, ia tidak semudah yang dijangkakan kerana sejauh mana penerimaan penyokong dan pengundi adalah menjadi persoalannya.

“DAP telah memutuskan kita tidak ada kerjasama dengan UMNO pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15). Begitu juga UMNO kata ‘No DAP’. Kita kembalikan mandat kepada rakyat.

“Yang paling ideal bagi PH di bawah pimpinan Anwar, kita boleh membentuk kerajaan. Namun jika tidak cukup kerusi untuk membentuk kerajaan, kena lihat keputusan PRU-15 sama ada, ada ruang untuk kerjasama,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.