Kelantan peruntuk RM1.5j sagu hati peniaga bazar Ramadan

20

13 APRIL: Kerajaan negeri Kelantan memperuntukkan RM1.5 juta sebagai bayaran sagu hati kepada 2,500 peniaga berikutan pembatalan bazar Ramadan di negeri berkenaan, tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan dan Kesihatan negeri, Dr Izani Husin, berkata sagu hati itu akan dibayar dalam masa terdekat untuk meringankan beban peniaga yang terkesan berikutan pembatalan penganjuran bazar berkenaan.

“Agihan akan dibuat berdasarkan senarai nama yang berdaftar dengan pihak berkuasa tempatan (PBT) di daerah masing-masing membabitkan 2,500 peniaga, setakat ini.

“Kita berharap sedikit sagu hati ini dapat meringankan beban sesetengah mereka yang berdepan kesukaran mendapatkan pulangan modal, manakala bahan mentah sudah dibeli itu boleh digunakan untuk berniaga di tempat lain,” katanya pada sidang media, hari ini.

Mengulas lanjut, Dr Izani menjelaskan, proses pengagihan sagu hati itu diuruskan PBT masing-masing yang akan menghubungi peniaga bazar berdaftar.

Selain itu, beliau berkata, sewa tapak bazar yang sudah dibayar peniaga terbabit juga akan dipulangkan semula.

“Jika ada dalam kalangan mereka yang ingin berniaga di lokasi lain, contohnya di gerai tepi jalan, kita tidak akan ganggu tetapi cuma meminta supaya patuhi prosedur operasi standard (SOP) dengan sebaik mungkin.

“Jika pihak PBT membuat rondaan atau pemantauan dan mendapati tiada pematuhan, mereka tidak teragak-agak untuk mengenakan tindakan,” katanya.

Beliau turut menolak kemungkinan bazar Ramadan akan dibuka pada bila-bila masa kemudian sepanjang tempoh Ramadan ini, berikutan kerajaan negeri bimbang akan risiko penularan COVID-19.

“Walaupun gembira dengan penurunan kes semalam, kadar kebolehjangkitan (Rt) COVID-19 masih tinggi dan dijangka terus meningkat. Justeru, kita bimbang status Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) akan bertukar kepada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“PKP diumumkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) berdasarkan laporan dan bukan oleh kerajaan negeri. Sekiranya kes tidak dapat dikawal, PKP boleh diisytiharkan pada bila-bila masa.

“Ini bukan satu ugutan tetapi kenyataan kerana apabila PKP dilaksanakan, semua orang susah dan ekonomi merudum, malah kerajaan juga sengsara mencari jalan untuk membantu rakyat,” katanya

Get real time updates directly on you device, subscribe now.