Jangan sampai isu pemimpin tidur jadi modal serangan politik

49

13 APRIL : Isu pemimpin terlelap di hadapan khalayak ramai harus dipandang  serius oleh setiap jemaah menteri kerajaan kerana ada pihak yang bijak membina neratif dan persepsi yang boleh menjatuhkan Perdana Menteri.

Bekas Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR, Badrul Hisham Shaharin berkata taktik ini sudah pun digunakan oleh sekumpulan anak muda bagi menjatuhkan Bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi selepas memenangi Pilihan Raya Umum pada tahun 2004.

“Ingat sebaik sahaja selepas PRU 2004 di mana Abdullah mengetuai Barisan Nasional (BN) menang PRU dengan besar, bagaimana sekumpulan anak muda memulakan operasi memaku imej Pak Lah (Abdullah) pemimpin lemah dengan memanipulasi imej Pak Lah lelap di depan awam.

“Mereka susun media tempatan dan antarabangsa konon nyatakan untuk hantar memorandum harapan anak muda Malaysia tetapi sebaliknya menghantar bantal dengan mengatakan oleh kerana Pak Lah kaki tidur maka harapan anak muda telah tiada. Tidur teruslah Pak Lah anak muda mahu kamu diganti kerana terlalu lemah.

“Imej ini kemudian mula menguat,  ia menjadi pemulaan di mana Pak Lah lemah diterima dan kerana lemah dia dimanipulasi tingkat 4 dan sebagainya,” katanya kepada PN BBC Portal, hari ini.

Justeru, Badrul Hisham yang turut dikenali sebagai Chegu Bard menjelaskan kesempatan itu tidak disia-siakan oleh pembangkang dengan menyambut secara menyeluruh dan bakal penggantinya dalam UMNO yang turut menggerakkan naratif ini sehingga menyebabkan Abdullah meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri.

“Isu tidur ini juga pernah menjadikan Malaysia mendapat perhatian media serantau bila beberapa media antarabangsa melaporkan Najib ketika mewakili negara dalam Persidangan Ketua Negara Asean di Filipina tertidur di pentas.

“Berita melaporkan Najib nyenyak dan hanya bangun kerana terkejut dengan tepuk tangan yang gemuruh selepas Presiden Filipina habis berucap namun pembangkang ketika itu tidak mengambil maklum kerana isu 1MDB dan seumpamanya lebih besar dan lazat untuk dimanipulasi ketika itu.

“Pokok pangkalnya pemimpin kena berhati-hati dalam perkara ini. Memang kadangkala kita letih dan tidak sihat namun untuk tidur dikhalayak lebih lagi nyenyak lena wajib dielakkan atau isu pengganti akan mula berkumandang bermula isu tidur itu,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.