Vaksinasi COVID-19 diteruskan pada waktu siang Ramadan

15

12 APRIL: Program vaksinasi COVID-19 akan tetap diteruskan pada waktu siang sepanjang Ramadan, kata Datuk Dr Noor Azmi Ghazali.

Timbalan Menteri Kesihatan itu berkata, Kementerian Kesihatan (KKM) juga tidak bercadang membuat program vaksinasi pada waktu malam.

Katanya, jika vaksinasi di bawah Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) itu dibuat waktu malam, pastinya mengganggu waktu ibadat umat Islam.

“Saya yakin jika program vaksinasi dibuat pada waktu malam sepanjang Ramadan, pasti ramai individu beragama Islam tidak hadir kerana masa ini mereka hendak menunaikan solat tarawih dan berehat selepas berpuasa di siang hari.

“Bagaimanapun, program vaksinasi tetap diteruskan seperti biasa sehingga waktu petang sepanjang Ramadan.

“Bagi umat Islam yang sudah mendaftar untuk penerimaan suntikan vaksin, mereka boleh memilih waktu sesuai sepanjang bulan Ramadan seperti terdapat dalam aplikasi MySejahtera,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan program Malaysia Prihatin dan Sumbangan Ihya Ramadan di Dewan Komuniti Bagan Serai di Bagan Serai, hari ini.

Sementara itu, Noor Azmi berkata, KKM melalui Pejabat Kesihatan Daerah dan Negeri akan membuat pemantauan rapi di bazar Ramadan atau premis yang boleh mengundang kehadiran ramai pengunjung.

Pemantauan ini adalah bagi mengelak wujudnya kluster baharu dan penularan virus COVID-19,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.