Takiyuddin yakin polis profesional siasat audio rakaman

57

10 APRIL : Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Takiyuddin Hassan, yakin polis akan menjalankan siasatan secara profesional tanpa menyebelahi mana-mana pihak berhubung isu rakaman audio yang didakwa mirip suara Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Takiyuddin berkata pihaknya menyerahkan perkara itu kepada polis berikutan Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador sudah mengeluarkan kenyataan akan memanggil pihak berkaitan untuk memberi keterangan.

“Pertama saya Menteri Undang-Undang, tugas saya membuat undang undang, menguatkuasa undang undang itu kementerian lain.

“Kita serah kepada pihak berkaitan, setiap perkara yang berlaku ini ada tanggungjawab (pihak) tertentu, misalnya kalau kes itu bersifat jenayah maka pihak polis akan jalankan siasatan.

“Ketua polis negara sudah nyatakan dia akan siasat dan panggil pihak yang terbabit, saya yakin pihak berkuasa menjalankan tugas dengan profesional tanpa memihak dan tanpa sebelahi mana mana pihak,” katanya kepada pemberita selepas merasmikankan Program Malaysia Prihatin di Dewan Gemilang, di sini, hari ini.

Pada 7 April lalu, satu rakaman audio didakwa mirip suara Presiden UMNO, dan Presiden PKR didedahkan di media sosial.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid dan Anwar sebelum ini menafikan ada kaitan dengan rakaman berkenaan.

Ketika ditanya adakah hubungan antara PAS dan UMNO terjejas selepas audio didakwa mirip dua pemimpin itu tular, Takiyuddin yang juga Setiausaha Agung PAS, berkata hubungan antara PAS dan UMNO masih dalam keadaan baik kerana isu itu hanya membabitkan individu.

Katanya, hubungan antara individu dengan individu juga tidak akan menjejaskan organisasi parti.

“Hubungan individu dengan individu tidak jejaskan organisasi parti, itu yang penting, kadang-kadang antara pemimpin, tapi parti itu sendiri masih berjalan dengan baik, saya rasa itu keadaan yang ada ketika ini.

“Dalam kerajaan sekarang ada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) UMNO, PAS, GPS dan lain-lain, jadi ini menggambarkan hubungan organisasi dan kerajaan adalah begitu mantap tanpa dijejaskan oleh mana mana insiden atau perkara yang libatkan individu,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.