Waspada beli barang kemas dalam talian -PDRM

18

8 APRIL: Kes penipuan jualan barang kemas secara dalam talian merekodkan 37 kes hanya dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini, membabitkan kerugian RM239,530.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Zainuddin Yaacob, berkata jumlah itu menunjukkan peningkatan berbanding 44 kes yang direkodkan dengan kerugian RM261,954 sepanjang tahun lalu.

Katanya, sebanyak 21 kes sama membabitkan kerugian RM148,444 direkodkan pada 2019.

“Perkembangan teknologi dan komunikasi mewujudkan peluang perniagaan secara dalam talian kerana aksesnya yang mudah dan tanpa had, terutama ketika negara berdepan penularan COVID-19.

“Faktor terbabit menjadikan platform e-dagang pilihan pengguna, namun ini juga mewujudkan jenayah penipuan jualan barangan tidak wujud,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

Zainuddin berkata, pihaknya sudah mengambil langkah berkesan bagi membanteras aktiviti perniagaan itu.

Bagaimanapun, katanya, dari aspek pencegahan, pembabitan masyarakat amat diperlukan.

Justeru, orang ramai digesa untuk sentiasa berhati-hati dan berwaspada ketika melakukan urusan jual beli barang kemas secara dalam talian.

“Jangan mudah percaya dengan tawaran jualan barang kemas lebih murah ditawarkan secara dalam talian daripada pasaran semasa, terutama apabila dijual pihak tidak dapat dipastikan kesahihannya,” katanya.

Orang ramai boleh berhubung dengan CCID (JSJK) Scam Response Centre melalui talian 03-26101599/1599 jika mempunyai sebarang keraguan berhubung aktiviti jual beli dalam talian.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.