Pihak berkuasa sedia siasat rakaman audio jika ada laporan

132

8 APR: Pihak berkuasa sedia menjalankan siasatan terhadap rakaman audio perbualan dua individu yang didakwa mirip suara Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang tular sejak kelmarin, jika ada laporan rasmi dibuat.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata semua agensi di bawah kementeriannya sedia menyiasat semua laporan dibuat dengan utama akan disiasat adalah ketulenan audio terbabit.

“Sudah tentu kita (agensi bertanggungjawab di bawah KDN) akan siasat semua laporan yang diberikan. Pertama siasat mengenai ketulenan, apakah ada perbualan itu? Kalau tiada, bermakna cerita dibuat itu adalah fitnah.

“Jadi ada dua perkara di sini. Pertama, perbualan dan adakah ia tulen? Kedua, apa yang ada dalam perbualan itu, betul atau tidak? Kalau ceritanya betul, saya dengar juga (audio). Ceritanya, Ahmad Zahid mengaku Anwar sebagai cikgu. Cerita yang betul, kalau itu betul. Salahkah Anwar jadi cikgu kepada Ahmad Zahid?

“Yang dua-dua nak marah ini kenapa? Saya pun hairan,” katanya dipercayai merujuk kepada penafian dibuat Anwar dan Ahmad Zahid kelmarin melalui kenyataan yang turut menyifatkan perkara itu sebagai fitnah.

Ahmad Zahid dan Anwar menjadi tumpuan selepas rakaman audio perbualan yang didakwa mirip suara mereka tular di media sosial.

Melalui audio berdurasi empat minit 17 saat itu, turut kedengaran suara mirip Anwar memuji ucapan Ahmad Zahid pada Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2020 menerusi panggilan telefon.

Menerusi rakaman sama, Anwar yang juga Ketua Pembangkang dikatakan mengakui tidak mengikuti PAU secara dekat, selama 22 tahun.

Sementara itu, Hamzah yang juga Ahli Parlimen Larut turut mempersoalkan tindakan Anwar sebelum ini mengutus surat kepada Yang di-Pertuan Agong, mendakwa beliau mempunyai majoriti untuk membentuk kerajaan.

“Jadi apahal (Anwar) hendak kena hantar surat kepada Agong? Sudah tidak ada (dakwaan cukup sokongan). Maknanya Anwar kata dulu dia ada ‘formidble numbers’ (jumlah yang cukup), tidak benar.

“Salah ke kalau UMNO mahu bekerjasama dengan PKR? Kalau salah terpulang kepada mereka. Jadi kalau mereka kata tiada, tidak pernah bincang, maknanya tidak benar UMNO hendak bersubahat dengan PKR. Tiada pun kerjasama. Apakah kerjasama itu berlaku atau tidak. Dia (Anwar) jawablah,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Hamzah mengakui tidak gentar dengan ancaman Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA) yang mahu mengemukakan saman kepada KDN dan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) susulan kegagalan mendaftarkan parti itu.

“Ia (ancaman MUDA) tidak jadi hal, saya guna undang-undang (ketika menolak pendaftaran MUDA),” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.