Negara dunia mula keluarkan pasport digital vaksin

15

8 APRIL: New York menjadi negeri pertama di Amerika Syarikat yang mengeluarkan pengesahan vaksin COVID-19 atau ‘pasport digital vaksin’.

Pasport dikeluarkan sejak hujung minggu lalu itu, menggunakan aplikasi ciptaan syarikat gergasi teknologi Perbadanan Busines Mesin Antarabangsa (IBM) yang mempamerkan kod respon pantas (QR) bagi mengesahkan status kesihatan pemiliknya.

Bagaimanapun, pasport itu masih belum digunakan secara meluas walaupun boleh mengesahkan dengan segera sama ada pemiliknya sudah menerima vaksin dan diuji tidak dijangkiti dengan pandemik berkenaan atau sebaliknya.

Pada awal bulan lalu, China menjadi negara pertama di dunia memperkenalkan pasport sama yang dikenalinya sebagai sijil kesihatan vaksin antarabangsa bagi memudahkan pergerakan pelawat atau pengembara global.

Sijil kesihatan itu membolehkan kod QR dipamerkan dalam aplikasi WeChat diimbas dan akan dihubungkan kepada maklumat sejarah vaksin pemiliknya yang disimpan Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan China.

Bagaimanapun, sijil kesihatan itu masih belum mendapat pengiktirafan daripada mana-mana negara di dunia.

Manakala, Israel dilaporkan sudah mencapai persetujuan dengan Greece dan Cyprus bagi membolehkan warganya untuk pergi ke kedua-dua buah negara itu melalui satu pas hijau yang berperanan sebagai pasport untuk menunjukkan mereka menerima vaksin terbabit.

Denmark dan Sweden pula sedang membangunkan pasport sama dengan kemungkinan akan digunakan bagi membolehkan rakyat mereka berkunjung ke luar negara.

Pada masa sama, Jepun bakal mengeluarkan berbentuk sijil kesihatan yang berfungsi seperti pasport kepada rakyatnya yang menerima vaksin berkenaan.

Sijil itu yang boleh dilihat menerusi aplikasi telefon bimbit membolehkan pemilik menunjukkan bukti bahawa mereka sudah menerima vaskin pandemik terbabit ketika mahu menaiki pesawat atau mendaftar masuk ke hotel.

Pada bulan depan, Singapura dilaporkan menerima warga asing yang menggunakan pas Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa ketika memasuki negaranya.

Kesatuan Eropah dianggotai 27 buah negara juga merancang mengeluarkan pasport itu yang dikenali pas EU bagi memudahkan perjalanaan dan penerbangan merentasi sempadan.

Penerbangan antarabangsa dan pelancongan ketika ini terjejas teruk akibat COVID-19, justeru penggunaan pasport vaksin dilihat sebagai usaha penyelesaian bagi memulihkan serta merancakkan kedua-dua industri.

Ketua Perubatan Persatuan Pegawai Kesihatan Wilayah dan Negeri AS (ASTHO), Marcus Plescia, berkata pihaknya percaya ramai orang berpendapat mempunyai pasport berkenaan adalah dianggap berguna dalam sesuatu keadaan, malah beliau tidak terkejut jika sijil vaksin COVID-19 akan diperlukan di sekolah dan syarikat swasta pada masa depan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.