Annuar percaya suara dalam rakaman tulen

81

8 APRIL : Bekas Setiausaha Agung UMNO, Tan Sri Annuar Musa percaya rakaman audio perbualan dua individu yang mirip suara Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi seperti yang tular di media sosial sejak semalam adalah tulen bukan direka pihak tertentu.

Ahli Parlimen Ketereh itu berkata, beliau sudah mendengar rakaman audio terbabit lebih daripada 10 kali sebelum yakin suara berkenaan adalah Ahmad Zahid dan Anwar.

“Saya cuba mendengar malam tadi beberapa kali dan sebagai orang yang amat dekat dan rapat dengan kedua-dua individu, pengecaman suara bukanlah menjadi sesuatu perkara rumit.

“Suara orang lain berlakon dengan suara sebenar saya boleh cam, terus-terang saya katanya setakat pengecaman setelah dengar lebih 10 kali, saya yakin itu adalah suara tulen, bukan orang buat-buat,” katanya dalam sidang akhbar selepas pelancaran pelancaran Blueprint Bandar Pintar Wilayah Persekutuan (MySmart Wilayah 2030) di Putrajaya hari ini.

Mengulas lanjut, Annuar yang juga Menteri Wilayah Persekutuan berkata pendedahan rakaman audio berkenaan juga menunjukkan memang wujudkan pakatan dibelakang tabir antara Zahid dan Presiden PKR terbabit.

Annuar berkata sebelum ini wujud persamaan ‘Copy and Paste’ antara kenyataan media mengenai desakan supaya Perdana Menteri segera mengadakan sidang Parlimen adalah antara bukti menunjukkan wujud muafakat antara Anwar dan Zahid untuk menjatuhkan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

“Sekarang keluar pula rakaman audio bukan soal kebebasan bercakap kerana ia hak masing-masing. Tetapi isu kandungan percakapan berkenaan menunjukkan ada perancangan bercanggah dengan apa diputuskan oleh parti.

“Bagi saya kandungan perbualan berkenaan amat mengecewakan.

Biarpun, ada penafian dibuat Anwar dan Zahid, sebagai orang politik mereka perlu jujur dan jangan menuduh orang lain cuba melakukan fitnah demi menutup kelemahan dan kesalahan sendiri.

Terdahulu, Ahmad Zahid menafikan sekeras-kerasnya mengenai terdapat  perbualan sebagaimana dalam audio rakaman antara beliau dan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim yang tular di media sosial sejak malam semalam.

Malah, Ahmad Zahid yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN)  menegaskan tiada sebarang perbualan antara beliau dan Ketua Pembangkang tersebut selepas Perhimpunan Agung UMNO baru-baru ini.

Menurut beliau, ini merupakan satu percaturan politik jahat dan jijik yang hanya mengesahkan usaha berterusan untuk melemahkan dan menghancurkan UMNO.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.