Tiada laporan ada cacing halus di pelitup muka setakat ini

135

7 APRIL: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) tidak menerima sebarang laporan berhubung kes ‘bendasing’ di dalam pelitup muka yang dipasarkan di negara ini, kata Timbalan Menteri KPDNHEP, Datuk Rosol Wahid.

Beliau berkata demikian ketika dihubungi PN BBC hari ini, berhubung satu klip video yang dilaporkan berlaku di luar negara memaparkan terdapat cacing halus di dalam pelitup muka.

Dalam dua video, masing-masing berdurasi 26 saat dan 2 minit 36 saat yang kini tular di media sosial itu, dipaparkan pelitup muka mengandungi cacing halus, malah keadaan terbabit lebih jelas kelihatan melalui penggunaan mikroskop.

Rosol berkata, sehingga kini perkara seumpama itu belum dilaporkan di Malaysia.

Tambahnya lagi, KPDNHEP sentiasa mengadakan pemantauan rapi berhubung pelitup muka yang dipasarkan di negara ini.

“Pihak kementerian sentiasa memastikan keselamatan pengguna produk itu terjamin dalam usaha mengelakkan jangkitan COVID-19.

“Antara usaha dilaksanakan kementerian ini adalah ‘turun padang’ ke kilang pembuatan pelitup muka untuk memantau penghasilannya, selain membuat kajian terperinci berhubung produk terbabit bagi memastikannya mengikut spesifikasi ditetapkan kerajaan,” katanya. 

Bagaimanapun menurutnya, KPDNHEP ada mengesan kilang pembuatan pelitup muka yang tidak mengikut spesifikasi ditetapkan kerajaan dalam penghasilan produk itu.

Perkara tersebut ujarnya terbongkar melalui usaha pihak kementerian itu yang turun padang secara berkala ke kilang bagi memantau proses pembuatannya.

“Walaupun kita (kementerian) tidak menerima apa-apa laporan daripada pengguna, pasukan kita tetap pergi ke kilang pembuatan pelitup muka ini untuk memantau dan mengesan sama ada produk itu yang dibuat untuk pasaran mengikut spesifikasi tepat atau sebaliknya.

“Ada dua tiga kajian yang kita lakukan mendapati rupanya ada pelitup muka dihasilkan langsung tidak memberi kesan kepada pengguna,” jelasnya. 

Rosol berkata, KPDNHEP kini menjalankan kajian dengan kerjasama makmal Kementerian Kesihatan (KKM), makmal swasta, Institut Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia (SIRIM Berhad), serta syarikat yang memiliki kemudahan untuk mengkaji secara terperinci berhubung keberkesanan pelitup muka dihasilkan kilang sebelum dipasarkan.

Kajian itu, katanya, amat penting bagi memastikan keselamatan pengguna, memandangkan semua pelitup muka yang didakwa penjual sebagai tiga lapisan sebenarnya belum tentu benar-benar memiliki spesifikasi berkenaan.

Justeru, tegasnya, kajian itu juga bagi mengenalpasti sama ada semua pelitup muka yang dilabel sebagai tiga lapisan, mampu mengekang jangkitan COVID-19.

“Harga pelitup muka tiga lapisan di pasaran kalau kita tengok adalah dalam anggaran sama, tapi ada yang memang berkesan, ada pula tiada kesan yang merugikan.

“Jadi hasil kajian ini yang dijangka diperoleh dalam tempoh terdekat akan dimaklumkan kepada pengguna,” katanya. – Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.