PKPD Kampung Batu Gong, Sarawak dilanjut 2 minggu lagi

35

7 APRIL: Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Kampung Batu Gong, Siburan, Serian, Sarawak yang dijadualkan tamat esok akan dilanjutkan dua minggu lagi.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata perkara itu diputuskan setelah membuat penilaian risiko bersama pelbagai agensi dalam Jawatankuasa Teknikal Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Sehingga kini, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah melaksanakan 485 ujian saringan dan daripada jumlah itu, sebanyak 95 kes positif COVID-19 direkodkan.

“KKM juga mengesahkan masih berlaku penularan jangkitan serta terdapat kes baru yang dikesan dalam kalangan komuniti di lokaliti itu,” katanya menerusi kenyataan media laporan perkembangan harian COVID-19, hari ini. 

Susulan itu, katanya atas nasihat KKM kerajaan bersetuju melanjutkan PKPD di lokaliti terbabit bermula 10 April sehingga 23 April ini.

Menerusi kenyataan sama, Ismail Sabri turut memaklumkan kerajaan bersetuju untuk menamatkan PKPD di dua Kampung di Kota Belud Sabah iaitu Kampung Lebak Moyoh dan Kampung Siasai Tamu serta di Kampung Chupak, Siburan, Serian, Sarawak bermula esok seperti yang dijadualkan. 

Beliau memberitahu KKM mengesahkan baki kes aktif di ketiga-tiga lokaliti ini adalah terkawal serta tiada lagi sampel saringan yang sedang menunggu keputusan.

“Setakat ini, bagi Kampung Lebah Moyoh, secara kumulatif sebanyak 13 kes positif COVID-19 manakala Kampung Siasai Tamu,  sembilan dari 602 yang menjalani saringam disahkan positif

“Bagi Kampung Chupak, Siburan telah melaksanakan 968 ujian saringan dan daripada jumlah itu, secara kumulatif sebanyak 111 kes telah direkodkan.

“Justeru itu, kerajaan memutuskan untuk menamatkan PKPD di ketiga-tiga kampunh tersebut bermula 8 April seperti yang dijadualkan,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.