150,000 jemaah dibenar mengerjakan umrah bermula minggu depan

9

7 APRIL: Seramai 150,000 jemaah akan dibenarkan mengerjakan umrah atau solat secara harian di Masjidil Haram sepanjang Ramadan, bermula minggu depan.

Menurut kenyataan Ketua Umum Hal Ehwal Dua Masjid Suci, seramai 100,000 jemaah dibenarkan menunaikan solat di Masjidil Haram, manakala 50,000 jemaah untuk umrah.

“Ini adalah antara sebahagian daripada rancangan bagi meningkatkan kapasiti operasi di masjid berkenaan,” kata kenyataan itu, semalam.

Kementerian Hal Ehwal Islam, Bimbingan dan Dakwah memaklumkan, kebenaran umrah akan diberikan kepada jemaah berusia 65 tahun ke atas yang sudah menerima suntikan vaksin COVID-19.

Manakala Ketua Umum Dua Masjid Suci, Sheikh Abdulrahman Al-Sudais, berkata suntikan itu adalah syarat untuk memasuki Masjidil Haram dan Masjid Nabawi di Madinah.

Sementara itu, Menteri Hal Ehwal Agama, Dr Abdullatif Al-Asheikh mengeluarkan arahan berhubung langkah berjaga-jaga untuk mencegah penularan COVID-19 pada Ramadan.

“Majlis berbuka puasa, sahur dan itikaf dalam masjid ketika Ramadan akan ditangguhkan, manakala jumlah lokasi untuk solat Aidilfitri diperluas.

“Perkara berkaitan solat tarawih dan qiyam di masjid pula akan diumumkan kemudian,” katanya.

Timbalan Menteri Haji dan Umrah, Dr Abdel Fattah Mashat, berkata individu yang berhasrat menunaikan umrah ketika Ramadan perlu mengemukakan permohonan permit melalui aplikasi Tawakkalna dan bukannya menggunakan aplikasi Eatmarna.

“Terdapat kemas kini dalam tempoh beberapa hari akan datang bagi penyediaan permit itu.

“Permit akan diedarkan setiap minggu ketika Ramadan untuk jemaah umrah,” katanya.

Arab Saudi melaporkan sebanyak 792 kes baharu COVID-19, menjadikan jumlah keseluruhan kes di negara itu adalah 394,169 kes.

Setakat ini, terdapat 6,686 kes aktif dengan 846 adalah kes kritikal, manakala Wilayah Riyadh melaporkan jumlah kes jangkitan baharu tertinggi, iaitu sebanyak 363 kes, diikuti Makkah (154) dan Wilayah Timur (112).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.