Pahang benarkan solat Tarawih hingga jam 10 malam

119

6 APRIL: Kerajaan Negeri Pahang mengesahkan umat Islam di negeri berkenaan dibenarkan menunaikan solat sunat tarawih di masjid dan surau selepas ibadat itu dibenarkan sepanjang Ramadan ini oleh Kerajaan Persekutuan.

Walau bagaimanapun, tempoh ibadah tersebut yang bermula dengan solat Isyak berjemaah hingga solat sunat witir dan doa  ditetapkan sehingga jam 10 malam sahaja.

Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail berkata, jumlah jemaah dibenarkan berdasarkan kapasiti ruang solat yang disediakan dengan kawalan pihak pengurusan masjid dan surau bagi memastikan prosedur operasi standard (SOP)  sentiasa dipatuhi.

“Berdasarkan SOP yang ditetapkan untuk aktiviti masjid dan surau sepanjang Ramadan ini, jemaah hanya dibenarkan hadir solat sunat tarawih di masjid atau surau di dalam kariah masing-masing.

“Bagaimanapun, penglibatan imam dari luar negeri Pahang termasuk dari pondok dan maahad tahfiz, penyertaan pelajar daripada sekolah berasrama, jemaah di bawah umur tujuh tahun dan tazkirah tarawih adalah tidak dibenarkan sama sekali,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini.

Dalam pada itu, Wan Rosdy yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jelai memberitahu tazkirah selepas Zohor dan sebelum solat Jumaat dibenarkan selama tempoh 15 minit sahaja.

Beliau turut mengesahkan aktiviti seperti qiamulail, majlis tadarus dan khatam al-Quran, kaunter zakat fitrah, iftar dan moreh turut dibenarkan dengan SOP yang telah ditetapkan.

“Pemantauan pihak berkuasa akan terus dilakukan pada bila-bila masa bagi memastikan jemaah mematuhi SOP yang ditetapkan termasuk SOP sedia ada.

“Mana-mana masjid dan surau yang didapati gagal mematuhi SOP dan disahkan berlakunya penularan pandemik Covid-19, kebenaran untuk aktiviti Ramadan akan dibatalkan.

“Diharapkan, SOP yang dimumkan ini dapat dipatuhi sepenuhnya umat Islam di seluruh negeri agar kita dapat menunaikan ibadah sepanjang Ramadan ini dalam suasana yang baik selain membantu membendung penularan pandemik Covid-19 di negeri ini,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.