Faktor kesihatan punca Vigneswaran tidak hadir mesyuarat BN

22

6 APRIL: Ketidakhadiran Presiden MIC, Tan Sri SA Vigneswaran ke mesyuarat Dewan Tertinggi Barisan Nasional (BN) yang sepatutnya diadakan malam tadi tetapi kemudian dibatalkan, difahamkan kerana beliau kurang sihat.

Mesyuarat itu pada awalnya dirancang diadakan di Menara Dato Onn, Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTC-KL) dipercayai bagi membincangkan mengenai kedudukan gabungan parti komponen dalam pilihan raya umum akan datang, namun dibatalkan.

Pembatalan itu dimaklumkan Bahagian Komunikasi BN kepada media melalui WhatsApp, namun tiada penjelasan atau sebab mengapa mesyuarat dibatalkan.

Bagaimanapun, menurut sumber, pembatalan itu dibuat atas rasa hormat kerana ada pemimpin tidak dapat hadir, sedangkan mesyuarat itu perlu dihadiri semua parti komponen.

Bagaimanapun, tiada penjelasan atau sebab mengapa mesyuarat itu dibatalkan. Usaha BH mendapatkan penjelasan Setiausaha Agung BN, Datuk Seri Ahmad Maslan mengenai perkara itu juga gagal.

Pada Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2020, baru-baru ini, UMNO memuktamadkan keputusan untuk tidak bekerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Namun, MIC secara jelas menyatakan sokongan kepada BERSATU, manakala pendirian dua parti gabungan BN, MCA dan Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) masih tidak jelas. Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.