Pembunuh kejam maut akibat kanser ketika tunggu hukuman mati

24

4 APRIL: Pembunuh bersiri paling kejam di dunia, Joseph Edward Duncan III yang sepatutnya menjalani hukuman mati di kerusi elektrik selepas disabitkan kesalahan merogol dan membunuh 13 kanak-kanak, dilaporkan meninggal dunia akibat kanser otak di Penjara Persekutuan Amerika Syarikat, Ahad minggu lalu.

Penjenayah berusia 58 tahun itu dijatuhi hukuman berkenaan selepas dia mengaku bersalah membunuh beberapa kanak-kanak di Idaho, Washington, Montana dan California.

Duncan dikategorikan sebagai pesalah seksual, selepas dia memberitahu seorang ahli terapi berhubung perbuatannya merogol 13 kanak-kanak lelaki ketika dia berusia 16 tahun.

Namun perbuatannya yang paling kejam berlaku pada 2005, selepas dia memecah masuk sebuah rumah di Idaho Panhandle.

Dia mengaku mengikat Brenda Groene, 40, teman lelaki Brenda, Mark Mckenzie, 37, anak lelaki Brenda, Slade, 13, dan memukul mereka sehingga mati menggunakan tukul, manakala dua anak Brenda, Dylan, 9, dan Shasta, 8, dilaporkan hilang ketika pihak berkuasa menggeledah rumah itu.

Laporan mengatakan Duncan membawa dua kanak-kanak itu ke kawasan hutan di barat Montana bagi menyeksa mereka selama berminggu-minggu sebelum menembak kepala Dylan menggunakan senapang patah.

Shasta pula terpaksa menanggung penderitaan sewaktu dikurung apabila dia dirogol Duncan berulang kali.

Pada 2 Julai 2005, Duncan membawa kanak-kanak perempuan itu ke sebuah restoran di Coeur d’Alene.

Mujur pekerja restoran itu mengecam Shasta dan menelefon polis yang Duncan ditahan tanpa melawan, seterusnya menjalani prosiding mahkamah sebelum Mahkamah Persekutuan menjatuhi hukuman mati kepada lelaki terbabit pada tahun sama.

Shasta menzahirkan kelegaan sejurus mengetahui berita kematian lelaki itu.

“Sekian lama saya menanggung perasaan amat membenci lelaki itu.

“Hari ini, saya bangun pagi dan terasa jiwa saya dibebaskan.

“Saya berharap, ahli keluarga mangsa Duncan yang lain juga boleh merasai kelegaan sama,” katanya yang kini berusia lingkungan 20 an menerusi kenyataan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.