Muhyiddin adakan lawatan rasmi ke Brunei

54

4 APRIL: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengadakan lawatan rasmi dua hari ke Brunei sempena Rundingan Pemimpin Tahunan Ke-23 antara kedua-dua negara.

Ketibaan Muhyiddin bersama isterinya, Puan Sri Norainee Abdul Rahman di Lapangan Terbang Antarabangsa Brunei pada jam 3.55 petang hari ini, disambut Pengiran Muda Mahkota, Pengiran Muda Al Muhtadee Billah, selain beberapa anggota Kabinet dan pegawai kanan kerajaan negara itu.

Turut menyambut ketibaan beliau adalah Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein; Ketua Setiausaha Kementerian Luar, Datuk Seri M Shahrul Ikram Yaakob dan pegawai di Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Brunei.

Muhyiddin kemudian diberikan sambutan rasmi dengan memeriksa kawalan kehormat Angkatan Bersenjata Diraja Brunei selepas lagu kebangsaan kedua-dua negara dimainkan dan kemudiannya beliau diperkenalkan kepada beberapa anggota Kabinet Brunei.

Pada lawatan ke negara itu, Muhyiddin dijangka menghadap Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah esok yang juga pertemuan kali pertama beliau sejak menjadi Perdana Menteri lebih setahun lalu.

Rundingan Pemimpin Tahunan ke-23 itu dijangka membincangkan pelbagai perkara demi kepentingan bersama, seperti hal ehwal serantau, isu dua hala, ekonomi dan hubungan Malaysia serta Brunei pasca COVID-19.

Sementara itu, Hishammuddin pada sidang media bersama wartawan Malaysia selepas mengadakan mesyuarat mengenai lawatan itu bersama rakan sejawatnya, Menteri Luar II, Erywan Yusof, semalam berkata, pertemuan antara kedua-dua pemimpin adalah penting dan tepat pada masanya bagi mengukuhkan hubungankedua-dua negara, terutama ketika berdepan cabaran pandemik kini.

Katanya, Brunei adalah negara penting dalam konteks kerjasama dalam kalangan negara ASEAN.

Beliau berkata, antara perkara utama perbincangan itu adalah cadangan mewujudkan Aturan Laluan Hijau Timbal Balas antara Malaysia dan Brunei.

“Perbincangan mengenai pengiktirafan bersama sijil vaksin COVID-19 juga akan diadakan yang memudahkan perjalanan rakyat kedua-dua negara.

“Pada masa ini, tidak ada siapa yang boleh mendakwa mereka ada kaedah terbaik menyelesaikan isu berkaitan wabak itu, justeru perbincangan secara bersemuka adalah mustahak antara pemimpin.

“Malah, cadangan kerjasama dalam bidang diplomasi vaksin COVID-19 yang diadakan ini juga ke arah pengukuhan kerjasama ekonomi,” katanya.

Hishammuddin berkata, perbincangan kedua-dua pemimpin itu juga dijangka menyentuh mengenai isu kemanusiaan di Myanmar, selaras kedudukan Brunei sebagai Pengerusi ASEAN.

Perbincangan itu, katanya, turut dijangka berupaya menentukan sekurang-kurangnya asas apa yang boleh dilakukan berkaitan isu Myanmar.

Mengulas lanjut, Hishammuddin berkata, perbincangan itu menunjukkan kesedaran Malaysia dan Brunei untuk bersama-sama menyelesaikan cabaran yang semakin meningkat, terutama disebabkan COVID-19.

“Sempena lawatan ini, Sultan Hassanal Bolkiah dan Muhyiddin dijangka menyaksikan pemeteraian memorandum persefahaman (MoU) dalam bidang pengurusan bencana antara kedua-dua kerajaan membabitkan Agensi Pengurusan Bencana Kebangsaan (NADMA).

“MoU dimeterai juga membabitkan perjanjian unitisation antara PETRONAS dan Brunei National Unitisation Secretariat dalam sektor minyak dan gas,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.