Pengambilan vaksin penting bantu pulih ekonomi negara

8

3 APRIL: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, menegaskan rakyat Malaysia perlu sedar mengenai kepentingan mendaftar sebagai penerima vaksin COVID-19, penting untuk membantu memulihkan ekonomi negara, pada masa depan.

Muhyiddin berkata tindakan berkenaan perlu kerana jumlah mereka yang mendaftar untuk mendapatkan imunisasi itu masih rendah, berbanding bilangan   yang patut berbuat demikian.

Malah, Perdana Menteri berkata sehingga semalam, lebih 7.6 juta daripada 26.7 juta rakyat yang layak, sudah mendaftar bagi mendapatkan suntikan vaksin itu di bawah Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK).

“Bagaimanapun, jumlah itu masih kecil berbanding dengan keseluruhan rakyat dan bukan warga negara yang berada di Malaysia, yang wajar mendapat suntikan vaksin yang kita laksanakan kini.

“Pastinya ini penting untuk kita menentukan tahap pencapaian bagi mengawal wabak COVID-19 dengan lebih berjaya dan dalam keadaan yang sama, kita dapat memulihkan ekonomi negara dengan lebih pesat lagi. Ada hubungan antara pelaksanaan rancangan vaksinasi dengan pemulihan ekonomi negara kita,” katanya ketika berucap merasmikan Program Derma Darah 2021 anjuran Yayasan Golf Amal Tan Sri Muhyiddin (TSMCGF) di sebuah pusat beli-belah di Kuala Lumpur, hari ini.

PICK dilancarkan pada 24 Februari lalu, dengan Muhyiddin menjadi individu pertama di Malaysia mendapat suntikan imunisasi berkenaan.

Berikutan itu, Muhyiddin meminta sukarelawan supaya membantu memberikan penerangan kepada pengunjung yang masih belum berdaftar dengan PICK, seterusnya membantu mereka mendaftar melalui aplikasi MySejahtera.

Mengulas lanjut, Muhyiddin mengajak rakyat Malaysia terutama yang masih belum pernah mendermakan darah, memulakan langkah pertama dan menjadikan amalan itu secara berkala sebagai budaya gaya hidup sihat.

“Setiap hari, negara memerlukan sekurang-kurangnya 2,000 beg darah yang mampu menampung kegunaan kira-kira 1,000 pesakit. Di Lembah Klang saja, PDN memerlukan 500 hingga 600 beg darah sehari.

“Justeru, saya menyeru kepada semua kumpulan masyarakat untuk tampil menderma darah di sini atau di PDN di seluruh negara demi membantu menyelamatkan nyawa pesakit dan seterusnya meningkatkan tahap kesihatan komuniti setempat,” katanya.

Mengenai program derma darah itu, Muhyiddin memaklumkan, ia dilaksanakan hasil kerjasama TSMCGF, PDN dan IGB Real Estate Investment Trust (IGB REIT) itu menyasar 500 penderma darah sepanjang dua hari penganjuran bermula hari ini.

“Walaupun dalam keadaan negara kita dilanda virus COVID-19 dan pengamalan norma baharu, program ini tetap dijalankan saban tahun bagi membantu PDN menerima bekalan darah daripada penderma yang terdiri daripada pengunjung pusat beli- belah ini dan masyarakat di sekitar Lembah Klang,” katanya

Get real time updates directly on you device, subscribe now.