Cukup-cukuplah kita berpecah lebih 50 tahun- Tuan Ibrahim

195

3 APRIL : PAS menyatakan rasa kagum terhadap UMNO kerana tidak memutuskan hubungan dengan parti tersebut termasuk juga dengan pendirian Parti Pribumi Malaysia Bersatu (BERSATU), dalam usaha memperkasakan kekuatan politik Melayu.

Timbalan Presiden PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, ini selari dengan pendirian PAS yang masih kekal dengan hasrat untuk menyatukan padukan parti politik Melayu di negara ini demi kebaikan negara dan rakyat.

“PAS masih kekal dengan pandangan dan pendirian bahawa umat Melayu perlu bersatu. Cukup-cukuplah kita berbalah dan berpecah selama lebih 50 tahun kerana pilihanraya,” tegasnya.

Sementara itu, beliau menafikan dakwaan yang mengatakan parti tersebut sudah mengenepikan  UMNO dan memilih  BERSATU.

Katanya lagi, parti itu dengan UMNO masih mempunyai hubungan dan mesyuarat Muafakat Nasional (MN) juga masih berjalan.

“Anggapan ini tidak betul. Ia mungkin timbul sebab PN didaftarkan dan bila didaftarkan, PAS menjadi komponen. Jadi mungkin sebab itu orang anggap seolah-olah kita nak tolak UMNO.

“Sebenarnya tidak, sebab UMNO dah ada Barisan Nasional (BN) dan mereka pun buat kenyataan bahawa akan bertanding atas tiket BN dan PAS menghargai hak BN untuk bertanding atas lambang dia. Tapi itu bukan bermaksud kita putus hubungan, tidak, kita masih lagi bersama,”jelasnya.

Timbalan Presiden Pas itu turut mengulas berhubung kenyataan bersama yang dikeluarkan Setiausaha PAS dan BERSATU di mana kata beliau ia juga adalah sesuatu yang normal dan bukan bersifat luar biasa.

Terdahulu, PAS mengajak semua kumpulan Islam untuk menyelamatkan negara dalam sebuah pakatan baharu, iaitu PN bersama-sama dengan Bersatu yang berteraskan Islam memimpin dan berintegriti.

Selain itu, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menjelaskan, jemputan itu termasuk juga kepada golongan bukan Islam yang tidak ekstrem bagi menyelamatkan negara, tanpa menghabiskan masa.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.