Lelaki tumbuk, gigit polis kerana ditegur tidak pakai pelitup muka

16

2 APRIL : Seorang lelaki yang diminta memakai pelitup muka ketika masuk ke sebuah pasaraya di New South Wales, Australia tiba-tiba bertindak ganas menumbuk muka pengawal yang menegurnya itu bertubi-tubi.

Orang ramai yang menyaksikan perkara tersebut cuba menghalang lelaki itu daripada terus menumbuk pengawal keselamatan tersebut tetapi malangnya mereka turut ditumbuk oleh lelaki berkenaan.

Pihak pasaraya kemudiannya meminta bantuan anggota polis yang untuk menenangkan lelaki tersebut, bagaimanapun lelaki itu tetap berkeras dan menumbuk beberapa anggota polis sehingga pihak polis terpaksa menggunakan cecair pemedih mata terhadapnya.

Lelaki itu bagaimanapun berjaya ditahan pihak polis dan dibawa ke Balai Polis Lismore,  namun lelaki itu  terus bertindak kasar dan menggigit salah seorang anggota polis di bahagian tangan beberapa kali.

Lelaki itu kemudiannya didakwa atas dua tuduhan melakukan serangan melakukan serangan fizikal yang menyebabkan kecederaan,  dijatuhi hukuman didenda AU$1,000 (RM3,200) kerana ingkar SOP COVID-19.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.