Malaysia-Korea Selatan sepakat perluas kerjasama ekonomi

20

1 APRIL: Malaysia dan Korea Selatan dan Malaysia hari ini, memperluas kerjasama dua hala bagi mengatasi kejatuhan ekonomi akibat COVID-19.

Kerjasama itu turut memanfaatkan industri baharu, termasuk kereta mesra alam dan tenaga boleh diperbaharui.

Agensi Berita Yonhap melaporkan, Menteri Perdagangan Korea Selatan, Yoo Myung Hee memaklumkan, ketika sesi pertemuannya dengan rakan sejawatan dari Malaysia, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali di Seoul, kedua-dua pemimpin itu bertukar pendapat mengenai pelbagai isu dua hala.

Dalam pertemuan itu, katanya, kedua-dua negara berikrar memperluaskan kerjasama dalam pertumbuhan industri membabitkan produk seperti bateri yang boleh dicas semula atau alat ganti tenaga suria.

Menurut laporan itu, Malaysia memaklumkan merancang untuk menyokong sepenuhnya syarikat bateri Korea Selatan yang membuat pelaburan di Asia Tenggara.

Selain itu, katanya, kedua-dua menteri bersetuju bahawa perdagangan dan pelaburan tidak boleh terganggu akibat COVID-19 dan berikrar untuk memperluaskan pertukaran ekonomi, termasuk mempermudah prosedur kemasukan pegawai perniagaan.

Korea Selatan dan Malaysia, jelasnya, turut bersepakat melaksanakan Kerjasama Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) dalam masa terdekat, malah kedua-dua negara bersetuju menyambung rundingan mengenai Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA).

Malaysia adalah rakan dagang ketiga terbesar Korea Selatan dari Asia Tenggara, justeru Korea Selatan meminta Malaysia menyokong langkahnya untuk bergabung dalam Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.