Dakwaan sertai BERSATU tidak benar-Shamsul Anuar

56

1 APRIL: Dakwaan mengaitkan Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Seri Dr Shamsul Anuar Nasarah akan menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) adalah tidak benar.

Justeru, Shamsul Anuar yang juga merupakan Menteri Tenaga dan Sumber Asli menegaskan bahawa kesetiaan beliau tetap pada UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Perkara ini dikongsikan menerusi laman Facebook miliknya yang menyatakan beliau tidak rela kehilangan UMNO dan BN.

“Saya tidak rela hilang UMNO, BN yang banyak berjasa kepada agama, bangsa dan negara ini,” katanya.

Menerusi hantaran Facebooknya, Ahli Parlimen Lenggong itu turut memaparkan tangkap layar berita pada Isnin yang bertajuk ‘Kejutan! Menteri UMNO dijangka bakal isytihar sertai Bersatu?’.

Terdahulu, seramai 14 menteri daripada UMNO mencapai persepakatan untuk terus kekal berada dalam Kabinet kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga merupakan Ahli Parlimen Pagoh memberitahu persepakatan itu dicapai dalam pertemuan bersama Menteri UMNO pada Isnin lalu.

Perdana Menteri berkata, nasihat diberikan agar mereka kekal dalam kerajaan dengan mengambil kira kepentingan rakyat dan negara.

Muhyiddin yang juga Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) memberitahu dalam senarai Kabinetnya, terdapat beberapa orang Menteri UMNO memegang portfolio penting yang berkaitan dengan fokus utama kerajaan.

Sehubungan itu, Muhyiddin memberi jaminan Kabinet akan berfungsi seperti biasa dan segala inisatif kerajaan akan terus dilaksanakan seperti yang dirancang. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.