UPM guna aplikasi undi bersesuaian norma baharu

41

31 MAC: Universiti Putra Malaysia (UPM), menjadi institusi pengajian tinggi pertama di negara ini yang mengadakan Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar (PMPP) secara dalam talian sepenuhnya, menerusi penggunaan aplikasi dinamakan Putra Voting.

PMPP UPM diadakan semalam, bertujuan melantik Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) baharu universiti awam itu.

Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar dan Alumni) UPM, Prof Dr Arifin Abdu, berkata penggunaan aplikasi itu dapat memberikan impak positif kepada proses pengundian, selain membolehkan pelajar memilih wakil baharu MPP dengan mudah di mana-mana sahaja secara lebih berkesan dan pantas.

“Putra Voting yang dibangunkan Pusat Pembangunan Maklumat dan Komunikasi (iDEC) UPM ini adalah usaha di bawah Inisiatif Pendigitalan Kampus Pintar UPM.

“Aplikasi ini adalah transformasi kepada sistem aplikasi e-kertas digunakan sebelum ini dengan dinaiktarafkan selaras pelaksanaan norma baharu kini,” katanya yang juga Jawatankuasa Penasihat PMPP UPM dalam satu kenyataan.

Katanya, menerusi aplikasi itu, pelajar boleh membuang undi secara atas talian sepanjang proses yang dilaksanakan bermula jam 9 pagi hingga 6 petang.

“Hasil keputusan PMPP ini juga diumumkan secara rasmi menerusi Facebook live,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.