Kerajaan Persekutuan hormati negeri dalam hal ehwal Islam

52

31 MAC: Kerajaan Persekutuan tidak boleh menggubal undang-undang berkaitan hal ehwal agama Islam ‘sesuka hati’ dan ‘memaksa’ negeri untuk menerima keputusan itu kerana perlu menghormati bidang kuasa masing-masing, seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Ahmad Marzuk Shaary, berkata pandangan disampaikan pihak tertentu supaya penggubalan undang-undang berhubung hal ehwal agama Islam di negara ini dilakukan kerajaan, tidak boleh dilaksanakan.

AHMAD MARZUK

“Ada pihak selalu sampaikan pandangan mereka kepada saya agar kami (kerajaan Persekutuan) gubal sahaja undang-undang berkaitan agama dan ‘memaksa’ negeri menerimanya, tak perlu runding-runding.

“Pandangan ini dianggap lebih mudah untuk kerajaan Persekutuan kerana tidak perlu berunding dengan negeri dan tidak timbul isu pada masa depan mengenai undang-undang berbeza antara setiap negeri,” katanya menerusi muat naiknya di Facebook, semalam.

Ahli Parlimen Pengkalan Chepa itu menjelaskan, perkara terbabit bagaimanapun tidak boleh dilakukan atas dasar menghormati kuasa negeri, malah perlu diingat bahawa kuasa dimiliki kerajaan Persekutuan kini, diserahkan Raja-Raja Melayu ketika proses perundingan pembentukan Perlembagaan Persekutuan, justeru perkara berkenaan mesti didaulatkan.

Beliau berkata, seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan, kerajaan di negara ini berjaya ditubuhkan hanya apabila semua pihak yang terbabit dalam rundingan bersetuju, antaranya Islam dan hal ehwal agama itu adalah urusan negeri.

Katanya, Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu 1957 yang menjadi inti pati perjanjian antara Persekutuan dan negeri dalam hal berkaitan agama Islam, perlu dipatuhi serta dihormati semua pihak.

“Hal ini termasuk perkara berkaitan dengan bidang kuasa Mahkamah Syariah,” katanya.

Ahmad Marzuk berkata, kerajaan Persekutuan mempunyai peranannya yang tersendiri dalam memperkasakan kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan.

Tegasnya, atas dasar itu, kerajaan Persekutuan akan terus mencari ruang untuk mengharmonikan peranan dan bidang kuasa antara Persekutuan dan negeri dalam hal ehwal Islam.

Proses penyeragaman juga, katanya, cuba diusahakan kerajaan Persekutuan melalui jalan dipersetujui kedua-dua pihak, malah banyak sudah dicapai dengan cara harmoni.

“Jika ada kesempatan, mungkin saya boleh kongsikan mengenai kejayaan dan usaha berterusan yang kita sudah laksanakan dalam mengurangkan ketidakseragaman undang-undang Syariah,” katanya. Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.