Kerajaan Johor boleh tumbang bila-bila masa- Md Nasir

206

30 MAC : Timbalan Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Johor, Md Nasir Hashim, mengingatkan bahawa kerajaan Johor boleh tumbang pada bila-bila masa, jika mana-mana dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang membentuk kerajaan negeri membuat keputusan menarik sokongan terhadap kerajaan negeri yang sedia ada.

Nasir Hashim berkata demikian ekoran kenyataan terbuka Pengerusi UMNO Johor, Datuk Hasni Mohammad yang juga Menteri Besar ketika Perhimpunan Agung UMNO (PAU) Ahad lalu.

“Kenyataan Hasni itu bukan sahaja disifatkan  menghina Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Perdana Menteri malah memperkecilkan BERSATU, yang memberi sokongan kepadanya bagi menubuhkan kerajaan Johor, tahun lalu.

“Hasni sewajarnya lebih matang dan cermat dalam membuat kenyataan membabitkan parti yang mendukung kerajaan Johor hari ini.

“BERSATU Johor amat kecewa dengan kenyataan Menteri Besar Johor dalam ucapannya di PAU baru-baru ini yang jelas memperlekehkan kedudukan dan sumbangan BERSATU dalam pemuafakatan kerajaan Johor.

Hingga kini, BERSATU masih lagi parti yang membantu kerajaan Johor sekali gus membolehkan kerajaan negeri berfungsi dengan baik,” tegasnya menerusi satu kenyataan hari ini.

Beliau turut mengingatkan Hasni, sekiranya terdapat mana-mana dua ADUN daripada parti yang membentuk kerajaan Johor kecewa dengan kenyataan dan pendirian beliau, kerajaan yang ada sekarang boleh tumbang bila-bila masa.

Tambahnya, sebagai seorang Menteri Besar, Hasni sepatutnya lebih berhemah dengan menghormati BERSATU sebagai parti yang mendukung kerajaan negeri dan kedudukan beliau sendiri sebagai Menteri Besar.

Semalam, BERSATU Johor dan Perikatan Nasional (PN) Johor dilaporkan akan mengadakan mesyuarat bagi membincangkan hala tuju kerjasama bersama UMNO Johor, petang esok.

Ketua Bahagian BERSATU Ayer Hitam, Datuk Osman Sapian, dilaporkan berkata kedua-dua mesyuarat berkenaan akan dipengerusikan Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Presiden BERSATU.

Difahamkan kedua-dua mesyuarat BERSATU dan PN Johor itu akan diadakan di sebuah hotel di Putrajaya, petang esok.

Mengulas lanjut, Md Nasir berkata, Hasni juga seharusnya memberi tumpuan kepada agenda memerangi pandemik COVID-19 berbanding berpolitik sempit dan cuba menjadi hero dalam UMNO.

Tegasnya, BERSATU dan rakyat Johor sudah terlalu muak dan merasa sedih dengan kenyataan-kenyataan pemimpin UMNO di dalam dan di luar kerajaan hari ini.

“Sebagai Menteri Besar, beliau sepatutnya menumpukan usaha meningkatkan ekonomi dan membangunkan negeri serta bekerjasama baik dengan pasukan pelbagai parti dalam PN.

“Jika sikap angkuh dan sombong beliau berterusan, hubungan baik antara parti yang membentuk kerajaan negeri akan tercalar dan ini akan memberikan tanggapan negatif rakyat terhadap kestabilan dan kewibawaan kerajaan Johor,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.