Zahid diberi mandat tetap masa tarik diri daripada PN

123

28 MAC: Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2020 hari ini bersetuju untuk menyerahkan mandat kepada Presidennya Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Majlis Kerja Tertinggi (MKT) untuk menentap tarikh bersesuaian bagi menarik sokongan secara ‘en bloc’ diberikan kepada kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Ahmad Zahid yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) berkata perwakilan juga bersetuju bahawa Presiden dan MKT boleh membuat keputusan berkenaan pada bila-bila masa dari sekarang jika kerajaan PN tiada indikasi untuk membubarkan Parlimen dan mengadakan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU) dalam masa terdekat.

Berikutan itu Ahmad Zahid yang juga Ahli Parlimen Bagan Datoh, meminta semua perwakilan dan pemimpin UMNO yang hadir PAU 2021 bangun bagi membuktikan sokongan mereka terhadap usul berkenaan.

“Semua Ahli Parlimen UMNO yang memegang jawatan sebagai Menteri, Timbalan Menteri dan Pengerusi GLC juga bersetuju 100 peratus untuk meletakkan jawatan mereka serta merta jika parti membuat keputusan menarik diri daripada kerajaan PN nanti.

“Mereka (Ahli Parlimen UMNO) tidak gusar untuk letak jawatan kerana ini adalah keputusan parti seperti mahu dengar oleh media… Keadaan yang sukar ini adalah suatu kedimanikan politik harus diterima,” katanya ketika menggulung ucapan di PAU 2020 di PWTC di sini, sebentar.

Terdahulu, Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan, memberi bayangan bahawa sokongan secara ‘en bloc’ kepada kerajaan PN  akan ditarik balik sebaik sahaja tempoh proklamasi darurat tamat, pada awal bulan Ogos ini.

Mohamad yang juga bekas Menteri Besar Negeri Sembilan berkata UMNO membuat keputusan penting itu selepas berfikir panjang dan bertindak dengan mengambil kira pelbagai aspek termasuk kehendak akar umbi dan perwakilan yang menghadiri PAU 2020.

“Apa juga UMNO lalukan, kita tidak boleh berkompromi kerana UMNO teras politik dikesamping induk pentadbiran negara. Apa yang paling penting buat apa UMNO mesti menang PRU berupaya tubuh kerajaan menang seleasa jangan harap belas ehsan orang.

“UMNO perlu membina kekuatan sendiri berdiri atas kaki sendiri untuk menjadi parti induk. Kita kena perkasa parti kuatkan hadapi PRU-15.

“Justeru itu saya mengesahkan bahawa kita akan tarik diri daripada menyokong kerajaan PN pada bulan Ogos ini. Namun, UMNO tidak boleh menjadi pemain silat pulut  yang tiada kesudahannya.

“Kita gajah besar yang menumbangkan pokok dan mematahkan dahan apabila masuk ke hutan kerana UMNO adalah parti terbesar. Kita jangan jadi gajah yang masuk hutan tetapi hanya mampu mematahkan satu ranting buat malu saja. Sekali UMNO melangkah (buat keputusan) kita mesti keluar dari kerajaan PN secara beramai-ramai pada bulan 8 nanti.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.