Wanita UMNO minta kuota 30 peratus untuk calon PRU

27

27 MAC : UMNO perlu mewajibkan kuota 30 peratus calon parti berkenaan adalah terdiri daripada kaum wanita, pada pilihan raya umum ke-15 (PRU-15) nanti.

Ketua Wanita UMNO, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad berkata, tindakan itu perlu bagi menghargai jasa dan usaha berterusan golongan wanita dalam membantu calon Barisan Nasional (BN) dan UMNO meraih kemenangan setiap kali PRU dan membela pemimpin tertinggi parti yang difitnah dan ditohmah dengan pelbagai isu.

Beliau berkata tindakan itu perlu kerana ketika ini hanya kira-kira 10 peratus wakil rakyat di Malaysia adalah terdiri daripada golongan wanita.

“Saya menghargai komitmen UMNO penyertaan wanita dalam politik. Terima Kasih. Namun usaha ini memerlukan sokongan daripada pelbagai pihak.

Justeru, saya menggesa semua parti politik khususnya UMNO untuk menggubal suatu undang-undang bagi melaksanakan satu polisi yang mewajibkan kuota 30% penyertaan wanita dalam PRU-15 nanti,” katanya ketika menggulung perbahasan sayap Wanita UMNO di PWTC di sini, sebentar tadi.

Berikutan itu Noraini yang juga Menteri Pengajian Tinggi berkata UMNO sebagai parti yang sudah matang harus menjuarai agenda pemerkasaan ini.

“Calon-calon wanita perlu diletakkan di tempat yang boleh menang. Jangan letak semua di kawasan yang sukar. Pelaksanaannya perlu jujur, bukan sekadar melepaskan batuk ditangga,” katanya.

Sementara itu, Noraini berkata kementeriannya sudah melaksanakan empat perkara bagi memastikan tahap keselamatan pelajar IPT sentiasa terjamin termasuk pertamanya adalah melalui penubuhan bilik Gerakan 24 jam di KPT dan IPT.

Katanya, bilik gerakan ini bertindak sebagai pusat pengumpulan maklumat dan memberi maklum balas terhadap kes-kes yang berlaku.

“Garis panduan, SOP kemasukan pelajar sebelum dan semasa berada di dalam kampus juga telah disediakan. Selain daripada itu, Pelan Pengurusan Krisis untuk jangka masa panjang dan sederhana turut dibangunkan.

“Bagi memudahkan para ibu bapa dan pelajar mendapatkan maklumat berkenaan isu atau persoalan yang kerap dibangkitkan, kompilasi soalan-soalan lazim turut disediakan,” katanya.

Beliau berkata sebagai tambahan, KPT turut memberi bantuan tunai kepada 76,153 pelajar baharu Universiti Awam berjumlah RM3.8 juta.

“Bantuan Pelan Data kepada pelajar B40 seramai 320,396 pelajar berjumlah RM24 juta serta Bantuan Peranti kepada 8,965 pelajar B40 bersasar dengan nilai RM13 juta turut dilaksanakan. Pakej pelan data khas dan diskaun peranti turut diberikan kepada semua pelajar IPT.

“Saya sedar dan faham kerisauan ibu bapa dan pelajar dalam situasi COVID-19 ini. InsyaAllah, KPT akan berusaha sebaik mungkin dalam memastikan keselamatan dan kebajikan anak-anak pelajar kita terus terbela,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.