Gunung berapi Taal bergegar 302 kali, amaran tahap 2 dikeluarkan

36

27 MAC: Sebanyak 302 gegaran direkodkan di sekitar gunung berapi Taal di Manila, Filipina dalam tempoh 24 jam lalu, menyebabkannya diletakkan di bawah Amaran Tahap 2.

Menurut laporan Institut Vulkanologi dan Seismologi Filipina (PHIVOLCS) dikeluarkan hari ini, 193 gegaran susulan volkanik dikesan antara tempoh seminit hingga 12 minit, selain 118 gempa bumi volkanik berfrekuensi rendah.

“Kegiatan di kawah utama di situ termasuk pelepasan wap lemah dari kawah kecil yang naik pada ketinggian sehingga 10 meter.

“Suhu tertingginya 71.8 darjah celsius ketika kali terakhir diukur dari tasik kawah utama pada 4 Mac dan 12 Februari lalu,” katanya.

Laporan PHIVOLCS mengatakan, data terbabit menunjukkan bahawa wilayah Taal mengalami pembesaran dan pengembangan yang sangat perlahan tetapi stabil bermula sejak letusan pada Januari 2020.

Katanya, parameter itu mungkin menunjukkan peningkatan kegiatan magma pada tasik lahar yang cetek di bawah bumbung kawah gunung berapi.

Sehubungan itu, katanya, semua kegiatan di kawasan sekitar kaki gunung berapi, termasuk tasik berhampiran adalah dilarang sama sekali.

“Manakala ratusan penduduk setempat sudah dipindahkan, malah PHIVOLCS menggesa pihak berkuasa tempatan melakukan pemantauan berterusan, mematuhi arahan semasa dan sentiasa berjaga-jaga.

“Jabatan penerbangan awam juga diminta mengeluarkan amaran supaya juruterbang tidak menghampiri Gunung Berapi Taal berikutan asap tebal, debu dan serpihan yang semakin banyak berterbangan ekoran letusan semakin kerap.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.