Kes baharu boleh kembali meningkat jika tidak berwaspada

14

26 MAC: Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah memberikan bayangan bahawa lengkung jangkitan COVID-19 mungkin kembali meningkat kepada 2,000 kes sehari jika semua pihak tidak berwaspada.

Berikutan itu Dr Noor Hisham berkata semua pihak mempunyai tanggungjawab sosial bagi membantu kerajaan meratakan lengkung COVID-19 di Malaysia.

“Kita perlukan sifat tanggungjawab sosial dan pematuhan menyeluruh untuk ratakan lengkung lagi,” katanya menerusi hantaran di Facebook.

Dia mengulas demikian selepas trend penurunan nilai kebolehjangkitan (RT) atau R-naught (R0) mencecah 1.00 semalam. Angka tersebut berada di sekitar 0.87 sejak awal bulan Mac.

Kali terakhir R0 mencecah 1.0 ke atas adalah pada 4 Feb, iaitu 1.09.

R-naught 1.0 menunjukkan bahawa wabak itu tidak meningkat atau menyusut, dan ini bermaksud kes mula menurun.

Jumlah kes harian juga telah menurun sehingga 1,063 pada 16 Mac.

Susulan itu, dalam sembilan hari terakhir, rata-rata kes harian sekitar 1,348 – dengan paling tinggi 1,671 kes pada 20 Mac.

Dalam enam hari terakhir, jumlah kes baru juga mengatasi jumlah pesakit pulih sebanyak empat kali, yang menyebabkan peningkatan kes aktif.

Menerusi model yang ditunjukkan Noor Hisham, negara akan melaporkan jumlah kes harian kurang dari 1,000 pada pertengahan April jika R-naught cecah 0.8 kerana pematuhan SOP.

Bagaimanapun, jika R-naught meningkat sehingga 1.2, jumlah harian kes Covid-19 boleh mencecah 2,000 sehari.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.