MUDA beri tempoh 7 hari ROS beri maklum balas rayuan dibuat

20

25 MAC:  Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA) bercadang membawa kes pendaftarannya ke mahkamah jika Menteri Dalam Negeri (MDN) dan Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS) tidak memberikan maklum balas berhubung rayuan dibuat mereka dalam masa tujuh hari.

Naib Presiden penaja MUDA, Lim Wei Jiet berkata beliau berasa pelik kerana sehingga kini MDN dan RoS belum memproses pendaftaran MUDA biarpun parti itu dikatakan sudah memenuhi segala syarat ditetapkan sebelum ini.

“Alasan diberikan mereka pada 23 Mac lalu adalah kerana kami ada menambah tiga lagi individu sebagai penaja baharu MUDA.

“Alasan mereka ketiga-tiga penaja baharu MUDA perlu mendapatkan maklumat tapisan h lisman keselamatan. Maknanya ketiga-tiga penaja MUDA berkenaan perlu melepasi maklumat tapisan keselamatan ROS.

“Apa yang menghairankan kami difahamkan kertas rayuan masih belum tiba di meja MDN sedangkan pihak MUDA sudah menghantarnya lebih 45 hari lalu,” katanya pada sidang media sebelum mengadakan pertemuan dengan wakil ROS dan pegawai MDN di Kompleks D, Putrajaya di sini, sebentar tadi.

Mengulas lanjut, Wei Jiet berkata perkara berkenaan amat mengusarkan penaja MUDA kerana mereka hanya anak muda yang ingin menubuhkan parti politik dan memperjuangkan idealism mereka sendiri.

Dalam pada itu, Lim berkata mereka hanya mahu berpolitik bukannya penjenayah dan pengganas yang patut disekat kebebasan bersuara.

“Kami bukan penjenayah atau pengganas atau mempunyai kecenderungan tetapi kenapa ROS perlu letakkan kriteria tambahan perlu melepasi tapisan keselamatan. Itulah sebabnya kami persoalkan bagi saya ia cuma alasan ROS untuk melenggahkan rayuan pendaftaran MUDA.

:Alasan tapisan keselamatan ini tidak munasabah dan tiada dalam undang-undang dan Akta Pendaftaran Pertubuhan di bawah Ros sendiri. Bagi kami peraturan berkenaan dicipta mereka sendiri dan tidak boleh dijadikan alasan untuk melengahkan proses rayuan pendaftaran MUDA,” katanya.

Berikutan itu MUDA akan menghantar satu surat kepada ROS untuk membuat keputusan mengenai rayuan MUDA dalam tempoh tujuh hari.

“Jika mereka gagal membuat keputusan MUDA terpaksa mengambil tindakan mahkamah kepada RoS dan MDN dalam masa terdekat,” katanya.

Beliau juga mengesahkan sehingga kini MUDA mempunyai 16 penaja termasuk tiga individu baharu dihantar kepada ROs pada 8 Februari lalu.

“Alasan kami terpaksa menambah tiga individu lagi sebagai penaja kerana RoS mengesahkan ada beberapa penaja MUDA yang tidak memenuhi syarat termasuk kerana alamat tertera pada kad pengenalan dan alamat surat menyurat serta lokasi tempat kerja berbeza.

“Sebagai contoh ada penaja MUDA yang mempunyai alamat kad pengenalan di Kedah tetapi mereka berkerja di Kuala Lumpur. Jadi RoS tidak terima itulah alasannya dan sebab itulah kita tambah lagi tiga orang penaja baru walaupun tidak setuju dengan alasan remeh berkenaan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.