Anwar terus pertikai titah Agong berhubung sidang Parlimen

358

16 MAC : Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini dilihat secara terbuka terus mempersoalkan keputusan Yang di-Pertuan Agong untuk tidak mengadakan persidangan Parlimen ketika tempoh darurat sehingga 1 Ogos depan yang menerima nasihat daripada Jemaah Menteri.

Anwar menerusi sidang media hari ini turut mendedahkan bahawa kerajaan bertindak mendiamkan diri terhadap dakwaan 115 Ahli Parlimen telah menulis surat kepada Seri Paduka Baginda untuk menolak keputusan menggantung parlimen.

Namun, apabila ditanya media tentang bukti dakwaan itu, beliau tidak menjawabnya malah ‘topik’ ditukar dengan hanya memburukkan kerajaan kononnya sudah hilang majoriti.

“Kenapa masih perintah walau tak berani adakan sidang parlimen. Patut terima proses demokrasi dan bukan berlindung di bawah badan-badan pihak penguatkuasa.

“Kita ada suatu perlembagaan dan perkara ini kena difahami dan kerajaan kini dlilihat buat peraturan, undang-undang baharu yang mendera rakyat,”katanya.

Dalam pada itu, ditanya media mengenai dakwaan kononnya ramai Ahli Parlimen PKR telah diugut selain Ahli Parlimen Sekijang, Natrah Ismail, Anwar mendedahkan terdapat empat lagi Ahli Parlimen yang telah dipelawa dengan cara demikian.

“Saya pendirian kalau dia setuju dengan agenda perubahan atau reform tentang dasar ekonomi anti rasuah, good governant dan suatu dasar yang menjaga kepentingan Melayu Bumiputra dan memastikan kehidupan adil bagi semua kaum di negara kita. Kalau setujul halal wassalan (masuk ke PKR),”katanya.

Sementara itu, ditanya mengenai jika adanya kemungkinan kerjasama dengan UMNO, beliau tidak menafikan perkara tersebut namun masih terlalu awal kerana baharu sahaja perbincangan awal dilakukan antara beberapa pimpinan PKR dan pimpinan UMNO. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.