PPM Perlis rampas daun ketum bernilai RM43,000

14

14 MAC : Pasukan Polis Marin berjaya merampas daun ketum bernilai RM43,000 seberat 430 kilogram susulan penahanan seorang remaja dalam serbuan di dua lokasi di Kuala Perlis dan Simpang Empat, di sini semalam.

Komander Pasukan Polis Marin Wilayah Satu, Pulau Pinang, Asisten Komisioner Rosman Ismail berkata, pihaknya bertindak atas maklumat penyeludupan dibantu anggota Agensi Kawalan Sempadan Malaysia (AKSEM) Kuala Perlis serta polis Kangar.

“Serbuan pertama dilakukan di kawasan Kampung Tengah, Kuala Perlis oleh Unit Risikan Marin (URM) Kuala Kedah sekitar jam 6.30 pagi.

“Setibanya di premis berkenaan, kita menjumpai longgokan bungkusan plastik hitam berisi daun hijau disyaki ketum yang dianggarkan seberat 300 kg bernilai RM30,000.

“Pemerhatian selama satu jam mendapati tiada sebarang individu yang cuba menuntut atau mengambil bungkusan berkenaan,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.

Jelasnya lagi, susulan daripada penemuan daun ketum tersebut, pihaknya menyerbu sebuah lagi kediaman di Jalan Kelinik, Simpang Empat empat jam kemudian, sebelum memberkas seorang remaja berusia 15 tahun dan merampas daun ketum di rumah itu.

“Suspek menunjukkan kepada kita bungkusan plastik hitam berisi daun hijau disyaki daun ketum di ruangan dapur rumah itu yang dianggarkan seberat 130 kg dengan nilai sebanyak RM13,000,” katanya.

“Suspek serta rampasan daun ketum itu dibawa ke Balai Polis Kuala Perlis untuk tindakan lanjut sebelum diserahkan kepada polis dari Bahagian Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah Kangar untuk membantu siasatan,”ujarnya dalam kenyatan itu.

Rampasan daun ketum dianggarkan bernilai RM43,000 dan kes disiasat mengikut Seksyen 30(3) Akta Racun 1952.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.