4 polis maut, 8 cedera dalam operasi berkas penjenayah di Haiti

19

14 MAC : Empat anggota polis maut sementara lapan lagi cedera beberapa ketika menjalankan dalam operasi menahan anggota kumpulan jenayah di bandar Port-Au-Prince kelmarin.

Ketua Polis Haiti, Leon Charles berkata, selain anggotanya tercedera, beliau mengesahkan kelengkapan dan kenderaan perisai polis masih tersadai di kejiranan Village de Dieu, lokasi serbuan dilakukan.

Charles juga tidak menjelaskan sama tangkapan berjaya dilakukan dalam serbuan itu bagaimanpun melahirkan rasa sedih dan simpati kepada keluarga mangsa.

Dalam kejadian tersebut, kumpulan penjenayah dilaporkan berjaya merampas senjata berat dan automatik serta peralatan polis selepas operasi itu.

Operasi itu turut dikritik di media sosial sebagai kegagalan polis selepas video memaparkan aksi penjenayah menarik dan memukul dua anggota polis khas, tersebar.

Beberapa gambar yang menunjukkan beberapa kenderaan polis termasuk kereta perisai ditinggalkan di lokasi kejadian turut tular di laman media sosial.

Pejabat Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) di Haiti berkata, insiden berkenaan perlu diberi perhatian sewajarnya dan mereka yang bertanggungjawab akan dihadapkan ke mahkamah.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.