Putrajaya bakal jadi bandar rekreasi pertama negara

48

13 MAC: Kementerian Wilayah Persekutuan cadang jadikan Putrajaya sebagai bandar rekreasi pertama di Malaysia tanpa menjejaskan fungsi asalnya selaku Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan.

Menterinya, Tan Sri Annuar Musa berkata pihaknya berharap langkah berkenaan akan memberi nilai tambah dan komersial kepada Putrajaya, sekali gus menjadi lokasi tarikan pelancongan dan menjana pendapatan ekonomi setempat.

Bagaimanapun, Annuar yang juga Ahli Parlimen Ketereh berkata beliau akan memastikan pembangunan yang dirancang tidak akan menjejaskan konsep dan ciri-ciri asal Putrajaya.

“Jadi segala-galanya sudah ada, kita ada tempat yang cantik, landskap yang cantik, tasik yang cantik dan bangunan-bangunan dari seni bina yang cantik. Tetapi kita perlu (perancangan) bagaimana semua ini dapat dipakejkan supaya ia menjadi satu tarikan yang bertaraf nasional dan antarabangsa.

“Apabila hujung mingu seperti ini kita tengok sunyi dan sepi sahaja. Kita mahu apabila hujung minggu orang sekitar Putrajaya atau tempat lain akan datang. Jadi, ia mungkin perlu ada elemen tertentu seperti penganjuran program,” katanya kepada pemberita selepas melakukan program ‘walkabout’ ke Kiosk Usahawan Muda Kota dan Anjung Floria Putrajaya, hari ini.

Menguls lanjut, Annuar berkata beberapa penyesuaian perlu dilakukan termasuk melihat semula peranan utama Perbadanan Putrajaya (PPj) dalam merangka perancangan masa depan.

Beliau berkata syarikat-syarikat swasta juga dialu-alukan untuk membuat pelaburan dan memberikan idea terhadap usaha merealisasikan bandar rekreasi itu.

“Banyak pihak swasta apabila sebut Putrajaya, mereka ‘reserve’ sikit sebab berasakan banyak perkara yang tidak boleh (dilakukan) berbanding apa boleh dilakukan (di Putrajaya).

“Sedangkan kalau mereka datang melihat betul-betul banyak sebenarnya (peluang). Jadi, kita kena berikan petunjuk yang betul agar lebih banyak sektor swasta datang melabur.

“Malah, kita juga sedang memikirkan untuk meminta setiap kerajaan Negeri untuk mempamerkan seni budaya mereka di Putrajaya,” katanya lagi.

Terdahulu, Annuar mengesahkan Anjung Floria Putrajaya akan dihidupkan sebagai pusat setempat rekreasi yang dikenali sebagai [email protected] Floria.

Pemilihan Anjung Floria yang pernah menjadi tapak penganjuran Floria Diraja Putrajaya itu bersesuaian dengan lokasinya yang strategik, selain memiliki panorama dan binaan ikonik yang menarik.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.