JAIS, PDRM bekerjasama kesan Nur Sajat

49

13 MAC: Bagi mengesan usahawan kosmetik, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman atau Nur Sajat yang menghilangkan diri, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) akan menjalankan kerjasama berterusan dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Setiausaha Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Dr Ahmad Shahir Makhtar, berkata berikutan kuasa terhad pihaknya dan JAIS, bantuan polis diperlukan untuk melaksanakan perintah mahkamah, termasuk waran tangkap dikeluarkan Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam pada Februari lalu.

“Saya difahamkan, sudah ada perbincangan antara JAIS dan polis, justeru MAIS menyerahkan perkara ini kepada kedua-dua pihak terbabit untuk pelaksanaan perintah mahkamah.

“JAIS masih mengesannya dan kerana bidang kuasa yang terhad, bantuan polis diperlukan.

“Bukan hanya membabitkan kes Muhammad Sajjad, tetapi banyak kes syariah sebelum ini kita laksanakan dengan bantuan polis, terutama membabitkan perintah mahkamah,” katanya kepada pemberita ketika ditanya perkembangan terbaharu kes Nur Sajat, hari ini.

Pada 23 Februari lalu, Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam mengeluarkan waran tangkap terhadap Sajat kerana gagal menghadirkan diri pada sebutan semula kesnya tanpa sebarang sebab.

Difahamkan, Nur Sajat dipercayai melarikan diri dan bersembunyi selepas waran tangkap berkenaan dikeluarkan terhadapanya.

Serbuan JAIS di banglo mewah milik usahawan itu di Kota Damansara, Petaling Jaya juga mendapati Sajat tidak berada di kediamannya itu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.