Jangan hukum pemberi maklumat potong barisan vaksin

37

12 MAC: Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin telah pun meminta polis agar tidak menghukum pemberi maklumat yang membuat pendedahan berhubung individu yang melangkau giliran bagi menerima vaksin tersebut. 

Beliau turut mengesahkan dirinya sudah memaklumkan perkara berkenaan kepada Ketua Polis Negara (KPN) dan percaya Abdul Hamid Bador memahami permintaannya itu, memandangkan beliau juga adalah salah seorang pemberi maklumat sebelum ini.

“Setakat laporan yang dibuat, proses sewajarnya akan diambil tetapi saya sudah meminta KPN untuk tidak menghukum pemberi maklumat. KPN memahaminya, dia juga dahulu pemberi maklumat juga,” katanya menerusi ciapan Twitter miliknya, hari ini. 

Khairy berkata demikian bagi menjawab isu dibangkitkan seorang pengguna Twitter yang mempertikaikan janji dibuatnya sebelum ini, susulan terdapat pemberi maklumat disiasat oleh pihak polis.

Terdahulu, Ketua Polis Kelantan, Shafien Mamat berkata, pihaknya akan mengambil keterangan individu dipercayai menyebarkan dakwaan kakitangan Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri Kelantan cuba memotong barisan sebagai penerima awal suntikan vaksin Covid-19.

Shafien berkata, pihaknya sudah menghubungi suspek berkenaan yang berada di Putrajaya untuk menetapkan tarikh bagi merekodkan keterangannya itu. Polis juga memaklumkam sudah mengambil keterangan tujuh orang saksi.

Khairy berkata, beliau pada awalnya tidak mahu dilihat mencampuri urusan dan tugas polis, namun terpaksa berbuat demikian memandangkan isu ini sudah menjadi perhatian umum dan penjelasan segera perlu diberikan.

“Saya mesti jelaskan, bahawa saya sudah bercakap dengan KPN berhubung isu ini untuk tidak ambil tindakan terhadap pemberi maklumat. Saya sendiri tidak mendedahkan mana-mana pemberi maklumat yang hantar emel terus kepada saya.

“Terdapat sesetengah maklumat yang diberikan oleh pemberi maklumat ini digunakan untuk memperbetulkan senarai penerima yang sudah membuat temujanji,” katanya.

Khairy sebelum ini mahu mereka yang mempunyai maklumat tentang individu melangkau giliran bagi menerima vaksin itu agar melaporkannya terus kepadanya. Menurutnya, mana-mana pemberi maklumat boleh hantar e-mel secara anonymous kepadanya di alamat emel [email protected] 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.