PKPD Pusat Pemulihan Akhlak Batu Gajah berakhir esok

66

12 MAC: Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Pusat Pemulihan Akhlak Batu Gajah dan Kuarters Kakitangan, Kinta, Perak akan ditamatkan mengikut jadual, esok.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata keputusan itu dibuat susulan penurunan jangkitan COVID-19 dan situasi kluster terkawal di lokaliti terbabit.

“Sehingga kini, Kementerian Kesihatan (KKM) melaksanakan 774 ujian saringan dan daripada jumlah itu secara kumulatif sebanyak 457 kes dilaporkan.

“KKM mengesahkan terdapat penurunan kes, kluster adalah terkawal dan semua kes positif serta kontak rapat sudah diasingkan.

“Selepas membuat penilaian risiko bersama pelbagai agensi dalam Jawatankuasa Teknikal PKP dan atas nasihat KKM, kerajaan bersetuju menamatkan PKPD di Pusat Pemulihan Akhlak Batu Gajah dan Kuarters Kakitangan pada 13 Mac 2021 seperti yang dijadualkan,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Sementara itu, Ismail Sabri berkata, seramai 4,496 warga asing menjalani ujian saringan COVID-19 semalam.

Katanya, seramai 39 orang daripada jumlah itu disahkan positif.

“Secara kumulatifnya, Kementerian Sumber Manusia (KSM) memaklumkan seramai 608,093 pekerja warga asing sudah menjalani ujian saringan COVID-19 yang membabitkan 31,682 majikan.

“Daripada jumlah itu, seramai 9,653 orang disahkan positif COVID-19 manakala 598,440 negatif,” katanya.

Ujian saringan COVID-19 adalah  diwajibkan kepada semua pekerja warga asing mulai 1 Februari lalu. – Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.