Penyu Laut Ditemukan Mati Dengan Sisa Plastik Dalam Usus di Thailand

60

12 MAC: Seekor penyu laut hijau ditemukan mati dengan sisa plastik dalam ususnya, di pantai, wilayah Nakhon Si Thammarat, selatan Thailand pada Rabu.

Media tempatan melaporkan bangkai penyu betina berusia antara empat hingga lima tahun seberat kira-kira 10 kilogram itu dijumpai oleh penduduk kampung.

Ketua Pengarah Jabatan Sumber Laut dan Marin, Sopon Thongdee berkata, doktor haiwan yang memeriksa penyu itu menemui beg plastik kecil, tali jala ikan serta cecair hitam (seakan minyak mentah) dalam usus haiwan berkenaan.

“Sampel cecair hitam dan tisu penyu laut itu telah dihantar ke makmal untuk pemeriksaan lanjut,” katanya memetik Thai PBS World.

Pemeriksaan awal menunjukkan penyu itu mati akibat usus tersumbat akibat kerap memakan sisa buangan plastik.

Pada 2018, Jabatan Taman Negara, Hidupan Liar dan Pemuliharaan Tumbuhan melarang penggunaan plastik di semua taman negara sama ada hutan atau laut.

Bagaimanapun, kejadian haiwan mati akibat memakan sisa buangan plastik masih berlaku.

Pada Jun 2019, seekor short-finned pilot (spesies paus) ditemukan mati di pantai Songkhla dengan lapan kilogram sisa buangan plastik dalam ususnya. Ogos tahun yang sama, seekor anak dugong juga ditemukan mati apabila sistem pencernaan haiwan itu tersumbat.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.