Gelar Pas pelacur agak keterlaluan – Bersatu

103

12 MAC: Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), menyifatkan kenyataan veteran UMNO, Tengku Razaleigh Hamzah yang menggelar PAS pelacur keterlaluan dan tidak menunjukkan adab baik.

Ketua Penerangan Bersatu, Datuk Wan Saiful Wan Jan, berkata tindakan Pengerusi Lembaga Penasihat UMNO itu melabel PAS dengan gelaran berkenaan akan menimbulkan rasa tidak senang banyak pihak.

“Ini bukan isu parti mana, tak kira parti mana, adab ikhtilaf wajib dijaga.

“Gaya bahasa digunakan Tengku Razaleigh Hamzah keterlaluan. Jika berbeza pandangan sekalipun, apa perlunya seorang yang begitu lama dengan UMNO memanggil PAS sebagai pelacur?

“Cara ini bukan adab yang baik. Sudah pasti ramai tidak senang. Politik kita seharusnya bawa adalah politik sihat dan bertamadun, justeru gelaran pelacur amat tidak wajar digunakan,” katanya dalam status dimuat naiknya di Facebook, hari ini.

Dalam kenyataannya sebelum ini, Tengku Razaleigh yang juga Ahli Parlimen Gua Musang, turut dilaporkan berkata UMNO perlu menentang PAS dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) kerana parti Islam terbabit sudah tidak boleh dipercayai.

Dalam kenyataan kepada portal The Malaysian Insight, beliau berkata, sejak awal penubuhannya PAS tidak pernah berhenti menjadi pengacau kepada parti tersebut.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.