PDRM perketat pemeriksaan SJR mulai esok

140

11 MAC: Polis Diraja Malaysia (PDRM) kerah lebih 36,000 pegawai dan anggota bagi memperketatkan sekatan jalan raya (SJR) dan mengesan mereka yang melanggar prosedur operasi standard (SOP) di seluruh negara, mulai esok.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador, berkata langkah berkenaan penting bagi memperketatkan lagi pemeriksaan dan mengesan individu tertentu yang cuba mengambil kesempatan merentas sempadan negeri tanpa kebenaran.

“Mulai esok, saya sudah memberikan arahan tegas kepada semua pegawai dan anggota di lapangan terutama di setiap sekatan jalan raya rentas negeri untuk memberi tumpuan terhadap kesalahan merentas negeri tanpa kebenaran.

“Pemeriksaan ini dibuat bagi memastikan hanya mereka yang mempunyai kebenaran saja dibenarkan untuk melakukan pergerakan rentas negeri,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Abdul Hamid berkata, walaupun jumlah kes harian COVID-19 dilaporkan menurun, namun rakyat tidak boleh mengambil ringan terhadap bahaya pandemik itu.

Beliau berkata penurunan jumlah kes COVID-19 sebenarnya adalah bukti kerja keras dilakukan barisan hadapan dengan kerjasama orang ramai.

“Bagaimanapun, PDRM sedar perkembangan positif ini mungkin berubah menjadi negatif dalam sekelip mata jika orang ramai mengambil sikap sambil lewa,” katanya.

Beliau berkata, pada masa ini sejumlah 36,000 pegawai dan anggota polis dikerahkan untuk pemeriksaan terhadap pematuhan SOP, sekatan jalan raya dan Operasi Benteng.

Katanya, pada masa sama juga, sebanyak 260 sekatan jalan raya diwujudkan di seluruh negara terutama di laluan keluar dan masuk setiap negeri.

“Jumlah sekatan jalan raya diadakan ini cukup untuk mengawasi pergerakan orang ramai di seluruh negara,” katanya.

Tamat

Get real time updates directly on you device, subscribe now.