Ismail Sabri failkan saman fitnah terhadap Anina

39

11 MAC: Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memfailkan saman terhadap bekas Ketua Wanita Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Anina Saadudin atas dakwaan menyiarkan kata-kata fitnah menerusi laman sosial.

Melalui dakwaan di Facebooknya itu, Anina mendakwa Ismail Sabri tidak kompeten dalam menjalankan tugas ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Ismail Sabri, 61, selaku plaintif memfailkan saman fitnah itu menerusi Tetuan Kesavan pada 5 Mac lepas dengan menamakan Anina, 46, selaku defendan tunggal.

Dalam penyataan tuntutannya, Ismail Sabri mendakwa Anina menerbitkan 13 kata fitnah terhadap beliau dan memuat naik video di dalam Facebook milik wanita itu.

Menurut plaintif, kata fitnah dibuat Anina bermula 5 Februari 2021 sehingga 3 Mac 2021 itu turut dikongsi pengguna laman sosial terbabit.

Katanya, kenyataan fitnah itu antara lain membawa maksud bahawa plaintif adalah ‘boneka’ yang semata-mata melaksanakan perintah Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, namun tidak cekap dan kompeten dalam kerjayanya.

Beliau berkata, laporan polis dibuat terhadap defendan dan siasatan pihak berkuasa sudah dimulakan terhadap penyiaran kata fitnah itu, namun defendan tidak mengendahkan perkara berkenaan.

Mengulas lanjut, katanya, akibat kata fitnah itu, reputasinya terjejas dan siaran dibuat defendan adalah berniat jahat untuk mencederakan, selain menjatuhkan nama baik serta imej plaintif.

Justeru, plaintif menuntut ganti rugi am, ganti rugi teladan, ganti rugi tambahan, faedah, kos dan relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Dalam pada itu, Ismail Sabri memfailkan permohonan secara ex parte (sebelah pihak) bagi mendapatkan perintah injunksi untuk memaksa defendan memadamkan kesemua penyiaran fitnah itu dengan serta-merta.

Malah, beliau memfailkan injunksi bagi menghalang defendan atau wakilnya daripada membuat penyataan fitnah menerusi media sosial yang diuruskan defendan.

Permohonan perintah injunksi itu didengar di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Datuk Seri Mohd Firuz Jaffril hari ini. – Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.